Két szék között a hitelátvállalás alá

Akkora vita támadt Dombóváron két szék körül, hogy egyelőre az önkormányzat 800 milliós hiteleinek állami átvállalása is kérdéses lett miatta.
Kapcsolódó cikkek

Dombóváron rendkívül precízen vezetik, hogy melyik képviselő milyen szorgalmasan végezte a munkáját. A városvezetés nyilvánosságra is hozta a 2013-as statisztikákat arról, hogy ki mennyi ülésen vett részt, és azon belül is hány percet voltak jelen a képviselő-testületi üléseken.

A Fidesz két képviselője, egy házaspár, feltűnően rosszul teljesített. A pár hölgy tagja a 2013-as testületi ülések 38,9, férje 41,7 százalékukon jelent meg. Percre lebontva a részvételi arány tovább romlik: a képviselőasszony az ülések 26,1, a városatya ezek 22 százalékát töltötte a teremben.

Nincs hova ülniük

Szabó Loránd, Dombóvár szocialista polgármestere rámutatott: a különbség annak köszönhető, hogy a két képviselő gyakran eljött az ülések elejére, ám nem ritkán pár perc múlva távoztak. Hozzátette: mindegy, hogy rá haragszanak, vagy a világra, de új választásokkal korábban lehetett volna a két körzetnek új képviselője, ehhez viszont most már késő.

Innen már a sajtón keresztüli üzengetés volt az úr. Szabó Loránd leszögezte: a soron következő ülésre nem helyezik ki a gyakran hiányzó képviselők székét és névtábláját az ülésteremben.


Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc

Ebből pedig az lett, hogy elmaradt a múlt pénteki képviselő-testületi ülés Dombóváron. Az önkormányzatban 2010-ben elsöprő többséget szerzett Fidesz nyolctagú frakciója ugyanis egy emberként otthon maradt, így a testület nem volt határozatképes.

A párt helyi szervezete sajtóközleményében kifejtette: a két képviselő azért jár mostanában kevesebbet az ülésekre, mert a polgármester „pökhendi, a képviselőket lejáratni, megalázni próbáló, véleményüket figyelmen kívül hagyó, a Szervezeti és Működési Szabályzatot folyamatosan megszegő magatartása elviselhetetlen”.

Szégyenpad lett a székekből

A pénteki ülésen több lényeges döntést kellett volna meghozni. Ilyen volt több pályázaton való részvétel, köztük egy olyan, amelynek január 20-án lejár a határideje. Ezen felül egy az állami hitelátvállalással kapcsolatos döntést is meg kellett volna hoznia a testületnek.

“A jobboldali képviselők távolmaradása miatt Dombóváron, egyelőre legalábbis, nem lesz állami hitelátvállalás” – kommentálta a polgármester a történteket – “Ez kicsit olyan, mintha a helyi Fidesz szembe menne a kormánnyal.”

A polgármester leszögezte: ha a két képviselő megjelenik a következő ülésen, ő maga kínálja hellyel őket, arra azonban semmilyen törvény vagy más jogszabály nem kötelezi őt vagy a hivatalt, hogy a munkavégzés feltételeit már előre megteremtsék.

A székháború hétfőn folytatódott: a polgármesteri hivatal elé kitették a két gyakran hiányzó képviselő székét az üléseken való részvételi adatokkal.

Címkék: vitadombóvár