2014-ben is dübörög a győri gazdaság

„Soha nem látott fejlesztések valósultak meg a városban” – mondta egy nyilatkozatában Borkai Zsolt, aki 2014-re is bizakodóan tekint.

Sikeres évet tudhat maga mögött a kisalföldi megyeszékhely – erről a város polgármestere, valamint Mihalicz Antal, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is hasonlóan nyilatkozott. Számos fejlesztés, beruházás valósult meg Győrben, melyek kivétel nélkül egy dinamikusan működő gazdasági életről árulkodnak.

2013-ban a költségvetés elfogadása után valóban olyan koncepció mentén tudtunk előre haladni, mely soha nem látott fejlődést eredményezett. Fontosnak tartom, hogy az Audi egy új gyárat épített, ez pedig a beszállítói ipar bővülésére is hatással volt. Nőtt a foglalkoztatás, egyre több a munkalehetőség városunkban” – hangsúlyozta a polgármester, aki az európai uniós valamint az állami támogatások jelentőségét is kiemelte.

A sikeres elbírálásoknak hála számos projekt kapott pályázati támogatást, így például Újváros rehabilitációja is. Kiemelném továbbá az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz kapcsolódó 10, majd 15 milliárd forintos támogatást is, ami azt jelenti, hogy a multifunkcionális csarnokot is megfinanszírozzák, vagyis ezek mind szép és jó eredmények” – tette hozzá Borkai Zsolt.

Győr, a vállalkozások városa

A megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke is sikerrel nyugtázta az óévet. Mihalicz Antal szerint a térségben tevékenykedő cégek kiemelkedő gazdasági környezetben, kedvező körülmények között tudtak és tudnak is működni.

A válságból a világ kilábalt. Megyénk – mely döntően az autóiparra épül és a német gazdasággal szorosan összefügg – szerencsére egy pozitív tendenciával büszkélkedhet. Örvendetes, hogy milyen mértékben nőtt a foglalkoztatás, ez a tény pedig, csakúgy mint más gazdasági folyamat, egyfajta láncreakció alapján generál pozitív fejleményeket. Hiszen ha nő a foglakoztatás, akkor kiszámíthatóvá válnak a gazdasági viszonyok, nő a fogyasztás, a vállalkozások számára új piacok nyílnak meg, így nőhet az árbevételük, ezáltal pedig gond nélkül eleget tudnak tenni kötelezettségeiknek. Adóznak, így nő a helyi bevétel, melyből új forrásokat lehet biztosítani az oktatás, a kultúra számára” – árulta el a kamara elnöke, aki úgy véli, hogy ilyen környezetben és feltételek mellett a társaságok is szívesen invesztálnak, biztosítanak forrást fejlesztésekre.

Mihalicz Antal sikerként könyvelte el továbbá azt, hogy a kormányhivatal mellett, további 7 szakmai szervezettel kötött a kamara együttműködési megállapodást, de mint mondja, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kamara által szervezett programok iránti érdeklődés is 35 százalékkal emelkedett az elmúlt esztendőben.

A polgármester és a kamara elnöke is az együttműködésben látja az erőt, melynek köszönhetően a jövő továbbra is Győrben épül.