Szénszünet lesz az Óbudai Egyetemen

Óriási meglepetést okozott az Óbudai Egyetemen, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma 809 millió forint zárolását rendelte el náluk – írja az Index.
Kapcsolódó cikkek

A Műegyetem után innen vonják el a legtöbb pénzt. Ősszel még 457 millió forintot kapott az intézmény, mert az előzetesen kalkulálthoz képest ugyanis ennyivel több hallgatót oktattak 2012-ben.

A zárolás hírére az egyetem vezetése azonnal leállított minden új kötelezettségvállalást, hogy a béreket ki tudják fizetni és télen legalább kéthetes szénszünetet rendelnek el. Emiatt a vizsgaidőszakot is meg kell hosszabbítani – olvasható a portálon.

A rektor szerint ezzel tudnak valahogy faragni a rezsikiadásokon, bár ez legfeljebb néhány tízmilliós megtakarítást tesz lehetővé. Rudas Imre úgy véli: rossz üzenet, hogy a stabil gazdálkodású intézményeket ekkora elvonással sújtják, miközben a súlyos helyzetben lévő főiskoláktól, egyetemektől nem vonnak el pénzt.

Az egyetem vezetője elmondta, hogy a minisztérium nullszaldóra vonatkozó állítása nem állja meg a helyét, mert a mostani zárolással legalább 352 millióval kevesebből gazdálkodhatnak az év végén.