Emlékezés az 1956-os forradalom hőseire

Ma az iskolák szerveztek megemlékezéseket.

A példátlan hősiesség és a hazáért hozott áldozat az, amelyre ezekben a napokban emlékezünk.

’56-osok terén diákok adtak ünnepi műsort

Október 22-én 9 órakor kezdődött a Belvárosi I. István Középiskola megemlékezése az ’56-osok terén. Az iskolát a Jáky és a Bugát Pál Tagintézmények képviselték, ünnepi műsort adott a 11. C osztály. Az 56-os eseményeket történelem óra keretén belül mesélték el a diákok a Rákosi-korszaktól a forradalomig. A zenés előadáson megelevenedtek a mára történelmi jelentőséggel bíró események.

Imádságos megemlékezés az ’56-os emlékkeresztnél

Szintén 9 órakor tartotta imádságos megemlékezését a Püspökség a Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél, ahol a Nemzeti Himnusz után Hajdú Levente “Kiáltvány” című művét a Szent Imre Általános Iskola tanulói adták elő. Karsai Béla ünnepi megemlékezését követően a történelmi egyházak képviselői, Spányi Antal megyés püspök, Somogyi László református lelkész, Bencze András evangélikus lelkész, püspökhelyettes és Révész Lajos baptista lelkész imádkoztak hőseinkért, magyar hazánkért és nemzetünkét.

Fotó: ÖKK Fehérvár

Üzenet a mának

11 órakor kezdődött a Tóvárosi Általános Iskola “Üzenet a mának” című ünnepi műsora, melynek keretében a felső tagozatos színjátszók és az alsó tagozatos Rubint Táncegyüttes előadása mellett emlékeztek 1956 hőseire. A látványelemekkel tarkított műsor nem szűkölködött történelmi szemelvényekben, emellett verseket mondtak és novellákat idéztek a diákok. Az ünnepség zárásaként koszorút helyezett el Mészáros Attila önkormányzati képviselő, az iskola igazgató-helyettesei, Schnee Zoltánné és Szabó Andrásné, valamint a Diáktanács titkára, Lendvai Katalin.

12.30 órakor a Ciszterci Szent István Gimnázium 11. A osztálya adott műsort az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából a Magyar Király Szálló falán elhelyezett ’56-os emléktáblánál. Az iskola diákjai saját műsorral készültek, melyet az általuk komponált zenével aláfestett dalok kíséretében adtak elő. A tanulók és az önkormányzatok képviseletében megjelentek a cserkészekkel közösen helyezték el a koszorúkat az ’56-os emléktáblánál.

“Hazádnak rendületlenül…” – Az évforduló napján folytatódnak a megemlékezések

16.30-kor kezdődik Székesfehérvár Megyei Jogú Város és Fejér Megye Önkormányzatának közös megemlékezése a Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél, ahol köszöntőt mond Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. 18.00 órától Gálaestet rendeznek a Vörösmarty Színházban, köszöntőt mond Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, majd elismeréseket adnak át.

A Jobbik 11 órakor tart megemlékezést az 56-osok terén. Beszédet mond Kepli Lajos és Fazekas Attila. A vendégeket köszönti: Mező Balázs, önkormányzati képviselő, országgyűlési képviselőjelölt.