Sződliget megmenekül

Egyetlen ház tulajdoni lapjára sem kerül rá többé, hogy árvizes területen épült.

Még októberben elkészül az árvízvédelmi gát, amit a Dunához közel eső házak tulajdonosai fogadnak a legnagyobb örömmel. Júniusban a part közelében épült Viktor Speciális Otthon lakóit hetekre ki kellett telepíteni a rendkívüli áradás miatt. Akkor egy ország figyelte a Sződligetről érkező híreket, de azt csak kevesen tudták, hogy pont a gátépítés finisében szakította meg a munkát a folyó.

Nagyvízi meder eljárás

Juhász Béla polgármester örül, hogy többé nem lesznek veszélyben a házak, de annak még inkább, hogy 320 ingatlan tulajdonosa fellélegezhet: nem minősíthetik át otthonaikat árvizes területre épült ingatlanná. Egy 2008-ban meghozott, majd a heves lakossági és önkormányzati tiltakozás hatására átmenetileg felfüggesztett rendelkezés értelmében ugyanis a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársai megkezdték a Duna, az Ipoly és a Zagyva mentén épült településeken az úgynevezett nagyvízi meder kijelölését. Ez azt jelentette volna, hogy akár egy település központját is olyan területté lehet nyilvánítani, amit árvízkor rendszeresen elönt a folyó. Ha ez megtörtént volna, az ingatlanok értéke lezuhan, az épületekre felvett jelzáloghitelek visszafizetési feltételei megnehezednek, a társaságok pedig azonnal felmondták volna a biztosításokat.

Fotó: MTI, Máthé Zoltán

Megnyugodnak a tulajdonosok

– Sződliget tehát annak is örül, hogy többé nem jön be a víz, de leginkább annak, hogy akkor is megmarad a belterületi ingatlanok értéke, ha egyszer valaki folytatni kívánná a nagyvízi meder eljárást – mondta Juhász Béla. – Az itt élő családok egyharmadát érintette volna hátrányosan az átsorolás, de a gát átadásával megszűnik ez a fenyegetettség – tette hozzá a polgármester.

A nyári árvíz három héttel hátráltatta az építkezést, de október 25-én így is megkezdődik a gát műszaki átadása. A kivitelezők már a tereprendezésnél tartanak, szerelik a műszaki berendezéseket.