Hazugságspirálban Lázár új hivatala

Egyre zavarosabb magyarázatok érkeznek az NFÜ korrupciógyanús napelemtenderéről, amit Lázár János fújt le. Szakértők szerint a 3 milliárdos pályázatra a nyertesek zöme erősen túlárazott költségvetéssel pályázott.

Miközben egyre több a kérdés a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 3 milliárdos somogyi napelemtendere körül, az uniós pénzt osztó szervezet továbbra is titkolja az adatokat, amelyekből kiderülhetne hogy kik a felelősök azért, hogy egy KEOP-os pályázaton olyan cégek nyerhettek, amelyek a pályáztató szervezethez vagy annak volt vezetőjéhez köthetők – írja az atlatszo.hu blogja.

A 3 milliárdos tenderen zömmel olyan, a közelmúltban alapított vállalkozások nyertek, amelyek érdemi tevékenységet nem folytattak, kettő közülük ráadásul az NFÜ volt embereihez köthető. Az egyik nyertes cég Petykó Zoltán egykori üzlettársáé (Petykó vezette az NFÜ-t, idén mondott le), míg a másik az NFÜ által is alkalmazott ügyvédi irodáé.

“Így mindenki tud vállalkozni, hogy más fedezi az építést”

Ezek a cégek 200 millió forint körüli összegeket nyertek el, szakértők szerint erősen túlárazott költségvetéssel. Az Átlátszónak két, a piacra rálátó és az árakat ismerő forrás egymástól függetlenül úgy nyilatkozott, hogy az állami támogatás összege bőven fedezte volna a teljes beruházást. Ami azért érdekes, mert az NFÜ a pályázat alapján csak a projekt 60-70 százalékára ad pénzt.

“Így mindenki tud vállalkozni, hogy más fedezi az építést, aztán várjuk a hozamot. Egy ekkora erőmű hozama évente 16 millió forint. És nem kerül semmibe” – fogalmazott a lapnak a neve elhallgatását kérő szakember.

Miután az atlatszo.hu felhívta a figyelmet a Környezet és Operatív Program egyik napelemes tenderének gyanús momentumaira, az NFÜ bejelentette hogy Lázár János felfüggesztette a támogatói döntéseket, és óvodák felújítárára csoportosították át a pénzt. Azt viszont továbbra sem árulják el, hogy miért, ahogy azt sem, hogy kik döntöttek a nyertesekről. Lázár csak annyit mondott, hogy a “gyanút nem sikerült igazolni”. Az NFÜ pedig azt állítja, hogy csak egy technikai hibáról volt szó, tévesen kerültek fel az NFÜ honlapjára az adatok.

További részletekért erre kattintson.