Újabb közvélemény-kutatás a szuperlézerről

A két évvel ezelőtti véleményekhez képest most többen vannak, akik magukra nézve jónak vagy semlegesnek tartják a szuperlézer megépülését.

A szegedi Kontaktia Kft. saját felmérésében vizsgálta két és fél évvel ezelőtt, hogy a szegedi lakosság hallott-e arról, hogy Lézerközpont épül a városban. Az akkor friss döntést követő megkérdezést idén szeptemberben ismételték meg, amikor már elindult az építkezés – számolt be a Szeged24-nek a cég ügyvezető, kutatásvezetője.  Pataki Andrea elmondta: most telefononos kérdőíves felmérést végeztek 575 emberrel.

Ezek szerint a megkérdezettek nagy arányban hallottak már a projektről, de ez az arány nem nőtt tovább az elmúlt két és fél év alatt. A válaszadóknak azonban már csak 44%-a, tehát kevesebb, mint a fele tudta helyesen megnevezni az 
ELI helyszínét. Két évvel ezelőtt ez az arány 43% volt, tehát itt sem történt növekedés. A legkevésbé tájékozottak a 36-45 év közötti válaszadók voltak.

Az idei felmérésben arra a kérdésre, hogy Szeged számára inkább jónak vagy inkább nem jónak ítéli meg azt, hogy a lézerközpont Szegeden épül, a válaszadók 81%-a azt válaszolta, hogy inkább jó, ugyanakkor a korábbi felméréssel összehasonlítva magasabb azoknak az aránya, akik semlegesnek ítélték meg az tudományos központ létrehozását, illetve nem tudtak állást foglalni ezzel kapcsolatban.

Pataki Andrea beszámolója szerint azt is megkérdezték most,  hogy a válaszadó saját számára inkább jónak vagy inkább nem jónak tartja ezt a beruházást. Az idei felmérésben a válaszadók közel fele úgy nyilatkozott, hogy saját maga 
számára inkább jó a projekt, ugyanakkor magas, 40% volt azoknak az aránya, akik szerint rájuk ez semmilyen hatással nem lesz.

A két évvel ezelőtti véleményekhez képest most többen vannak, akik magukra nézve jónak vagy semlegesnek tartják az ELI megépülését, emellett most jelentősen kevesebb azoknak az aránya, akik nem tudtak véleményt mondani róla.