Hangfelvétel a közlekedési dolgozók átveréséről

Úgy tűnik, szabálytalanul vontak meg pótlékokat többtucat embertől. 10 millió forintot fizethet ki utóbb a cég.

Egy hangfelvétel tanúsága szerint a Szegedi Közlekedési Kft.igazgatóhelyettese, Nemes László a műszakpótlékok kifizetése körüli esetleges szabálytalanságokról beszél az egyik szakszervezet és a menedzsment múlt heti egyeztetésén  – állítja a delmagyar.hu.

A megbeszélésen a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozó Szakszervezetének (BTDSZ) elnöke, Szabó István számon kéri, hogy 2011-től 2013 őszéig azokkal a dolgozókkal, akik valamilyen okból a munkabeosztásukkal kapcsolatban kedvezményt kértek, cserébe olyan papírt írattak alá, hogy lemondanak a műszakpótlékukról.

A felvételen az igazgatóhelyettes úgy fogalmaz, „a felvetett probléma jogos”, majd azt mondja, „a felvetést megértettük, vizsgáljuk. Nincs aláírási kényszerítésről szó. Amennyiben az a gyakorlat jogellenes volt a munkáltatói oldalról, akkor annak minden következményét vállaljuk.”  Később az igazgatóhelyettes hozzáteszi: „Megvizsgálunk egy időszakot. Amennyiben ebből feljelentés lesz, annak vállaljuk a következményeit.”

Jövő héten kell bemutatni a menedzsmentnek az elszámolást. Nagyjából 70 embert, elsősorban járművezetőket érint a pluszjárandóság kifizetése; megközelítőleg összesen 10 millió forintot kell lerónia a cégnek. Ha megállapodás születik , a társaság akár a november eleji bérekkel átutalhatja a pénzt.

A Szeged24 korábban azt írta: A megállapodás többek között tartalmazza, hogy átlagosan (munkaidőtől és pótlékoktól függően) októbertől az összes dolgozó bruttó 7600-8500 forintos béremelést kap havonta, ami nagyjából havi nettó 5000-5500 forintot jelent.

A cég ügyvezető igazgatója, Tóth István Tibor egyelőre nem nyilatkozik az ügyről.