Őszi könyvtári napok a Somogyi-könyvtárban

Műfaji és hangulati sokszínűség jellemzi az idei Őszi Könyvtári Napok Somogyi-könyvtári programjait. Számos sztárral és izgalmas vendégekkel készült az őszre a bibliotéka.

Igazi „húzónevek”, azaz jeles személyiségek részvételével előadóestek, beszélgetések és könyvbemutatók, színházi játék és közönségtalálkozó, családi és gyermekprogramok mellett a hagyományos Somogyi-könyvtári emléknap eseményei szerepelnek a kínálatban – közölte a Szeged24-gyel Andóczi Balogh Éva PR munkatárs.  Csak néház ízelítő a gazdag programból kevdcsinálásul.

Móricz Zsigmond 1924-25-ös „naplószilánkjaiból” állította össze kétrészes önálló estjét Koltai Róbert színművész. A fölzaklató, szinte már az „élveboncolás” határmezsgyéjét átlépő önvallomás megrendítő drámaiságú Móricz-képet rajzol elénk. A különleges színházi estre október 3-án, délután 5 órától a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat olvasójában várják az érdeklődőket.

A közelmúltban elhunyt Erőss Zsolt hegymászó felesége, Sterczer Hilda férje önéletrajzi kötetéről és fotóalbumáról, a Himalája és a magashegyek világáról október 8-án, délután 5 órától a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat olvasójában beszél vetítőképes előadásában.

Október 10-én, délután 5 órától Kulka János Kossuth-díjas színművész lesz a könyvtár vendége és Önéletrajz című könyve kapcsán mesél művészi pályájáról és magánéletéről.

Az idei őszi programoknak különleges aktualitást ad, hogy 130 éve, 1883. október 16-án nyitotta meg Ferenc József a Somogyi-könyvtárat. Október 17-én délelőtt délelőtti felolvasóülésen Szeged újjászületéséről, a könyvtár alapítványi gyűjteményéről hangzanak el előadások. Délután pedig egy királysétán  Ferenc József 1883-as szegedi körútjának állomáshelyeit látogathatják meg az érdeklődők.

A számos izgalmas program egyik nem mindennapi eseménye lesz októberben az a tárlat is, ahol a világhírű, 100 éve született Robert Capa fotóművész, haditudósító, emlékeznek meg valamint az ugyancsak egy évszázados múltra visszatekintő  szegedi Korzó moziról.

Az őszi könyvtári események teljes programfüzete letölthető itt.