MSZP- Együtt 2014: együtt is, külön is

Arról állapodtak meg, hogy nem állapodnak meg a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltről. Így szerintük létrejött a kormányváltó szövetség.
Közös egyéni jelöltek, külön lista, külön listavezető – ebben állapodott meg az MSZP és az Együtt 2014-PM csütörtökön. Az ellenzéki szervezetek közti alku fő eleme, hogy koordinált indulás lesz. Ezt azt jelenti, hogy sem közös miniszterelnök-jelölt, sem közös lista nem lesz, de az egyéni körzetekben az ellenzéki jelöltek nem indulnak egymás ellen. Így elkerülik, hogy megosszák maguk között az egyfordulós választási rendszerben a kormányt leváltani akarókat.
Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője csütörtökön azt mondta: ellenzéki győzelem esetén az lesz a kormányfő, aki a legtöbb szavazatot szerző párt listáját vezette. A 106 egyéni választókerületből 75-ben a szocialista párt, 31-ben az Együtt-PM állít jelöltet a jövő évi választásokon a megállapodás szerint – jelentette be Mesterházy Attila MSZP-elnök. (Az egyezség szerint az Együtt-PM-nek jutó 31 körzetből hét budapesti, így a II., az V., a VII., a XII., a XVI., a XXI. és a XXII. kerület, valamint köztük van az egyik miskolci, debreceni, szegedi, győri és kaposvári körzet is.)

 

A megállapodást mindketten egybehangzóan a kormányváltó szövetség létrejötteként értékelték.Azt mondták: az egyénijelölt-állítás összehangolása és a két külön lista garantálja a lehető legtöbb ellenzéki szavazat begyűjtését.

Mesterházy Attila hozzátette: az MSZP hamarosan tárgyalásokat kezd a többi demokratikus ellenzéki párttal – köztük Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával -, amelynek politikusai helyet kaphatnak a szocialisták listáján, vagy akár elindulhatnak az MSZP-nek jutó egyéni körzetek némelyikében.

Az Együtt-PM később külön közleményben úgy értékelte a megállapodást, hogy azzal 2014-ben az ország minden választókerületében az ellenzék egyesíti erőit „a rezsim jelöltjeivel szemben”. Egységes lesz az arculat, az üzenet, az összefogás üzenete. Senkinek sem kell a meggyőződése ellen szavaznia. „Akármelyik ellenzéki listára érkezik ugyanis a kormányváltó voks, az az ellenzéki szövetséget támogatja – azzal a választópolgár nemcsak Orbán Viktor menesztéséhez, de egy normálisabb Magyarország megteremtéséhez is hozzájárul” – írták.

Az Együtt-PM és az MSZP külön listán indul. Ellenzéki győzelem esetén az lesz a miniszterelnök, akinek a pártja több listás szavazatot szerez. Ez azt jelenti, hogy: országszerte egyetlen ellenzéki jelölt lesz, de kétféle pártszövetség, kétféle politika. Két listával és – ennek megfelelően – két listavezetővel.

„Előbb a program és az összefogás, utána a személyi kérdés. A mai döntéssel a miniszterelnök-jelölt kérdését az együttműködés végére hagytuk és a döntés jogát teljes egészében a választók kezébe adtuk”. A szövetség szerint közös történelmi felelősség volt, hogy a rezsim megosztó kísérletét visszaverjék, amit megtettek. „Ez a nap az ellenzéknek a nehéz kezdet vége, az Orbán-rezsim számára pedig a vég kezdete” – zárult a közlemény.

Múlt hét pénteken rendkívül kiélezetté vált a helyzet az MSZP és az Együtt-PM között, miután Bajnai Gordon több hetes előválasztást és TV-vitát javasolt Mesterházy Attilának, amely eldöntötte volna, ki lesz az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje. Ebben kiválasztott közvélemény-kutatók felméréseinek eredményeit vették volna irányadónak: a népszerűbb politikus lett volna az ellenzék jelöltje.

Mesterházy Attila „ultimátumszerűnek” nevezte Bajnai ajánlatát. A pártelnök arra tett kontrajavaslatot az MSZP nevében, hogy az együttműködő partnerek – Magyarország történetében először – tartsanak előválasztásokat mind a 106 választókerületben, és a miniszterelnök-jelölt személyéről is. „Azt javasoljuk, hogy döntsön a nép” – tette hozzá akkor.

Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke erre úgy reagált: örül, hogy Mesterházy Attila elfogadta Bajnai Gordon azon javaslatát, amely szerint a választók bevonásával dőljön el a közös miniszterelnök-jelölt személye, ám szimpatikus, de kivitelezhetetlen kezdeményezésnek nevezte azt, hogy a választókerületekben valódi előválasztást tartsanak, mivel szerinte az túl drága és időigényes lenne.

Azt is megjegyezte: az egyéni választókerületek szintjén olyan közel voltak a megállapodáshoz a szocialistákkal, hogy ebben a kérdésben kötelezőnek tartja a megegyezést. Ez most csütörtökre meg is született.

A Nézőpont Intézet legutóbbi, Heti Válasznak végzett felmérése alapján egyébként a teljes népesség 12 százaléka Bajnai Gordont, 7 százaléka Mesterházy Attilát támogatja, 39 százalék viszont továbbra is Orbán Viktort szeretné kormányfőnek.

Címkék: