Legyőzte az MSZP-t a Kétfarkú Kutya Párt

Véget ért az idei Goldenblog, a közélet kategóriában az Átlátszó nyert. Soha ennyien nem szavaztak még a versenyen, ami nagy valószínűséggel annak is köszönhető, hogy az MSZP és a Kétfarkú Kutya Párt is nyíltan beszállt a kampányba. A Kétfarkú az Átlátszót, az MSZP az Egyenlítő TV-t támogatta. Utóbbi a második helyet szerezte meg.

Afféle előválasztási kampánnyá nőtt idén a Goldenblog, legalábbis a közélet kategóriában. Kezdetben úgy tűnt, hogy a 2013-as verseny is a szokásos sémákat követi: kapunk az arcunkba néhány felhívást a Facebookon, aztán valaki csendben megnyeri a díjat. Nem így lett.

Igazán élessé, és a széles közönség számára is érdekessé akkor vált a verseny, amikor az Átlátszó oktatás blog felhívta az Index figyelmét az Egyenlítő TV nyilvános levelezőlistájára, amelyből kiderült: a blog szerkesztésébe több MSZP-s is beleszól(t). Így tett Török Zsolt, az MSZP szóvivője, valamint Oroszvári Péter, a párt ifjúsági tagozatának egykori elnökhelyettese. Utóbbi egészen sokszor adott instrukciókat a bloghoz.

Az Egyenlítő TV a cikkekre reagálva közölte: “A nyilvánosságra hozott emaileknek semmilyen relevanciája nem volt, a témával foglalkozó cikkek kommentjeiből is kiderül, hogy a “nagy leleplezés” tulajdonképpen semmiről nem rántotta le a leplet. Így viszont teljesen értelmetlenül (sic!) állunk a céltalan, ártó szándékú, acsarkodó blogbejegyzések és kommentek előtt.”

Eljegyzés, dráma!

A kampány ezután egészen furcsa fordulatot vett: az Egyenlítő TV fizetett hirdetéseket vetett be (amit egyébként nem tilt a versenyszabályzat), majd pedig magát az MSZP-t is belevonta versengésbe. A párt a saját Facebookján kampányolt az Egyenlítő TV-nek, az utolsó nap például egy ilyen szöveggel:

Az Egyenlítő TV-t promózta emellett Szanyi Tibor is, így:

„Barátaim! Ma még megmutathatjátok a Fidesznek, hogy az internet a miénk. :) Szavazzatok ide kattintva a balos Egyenlítő TV blogra: http://goldenblog.hu/szavazas.aspx?bId=4391 A vége egy hajszálon fog múlni, úgyhogy hozhattok még egy embert ma estig. :)”

Amikor a Kétfarkú beindul

Nagyjából az MSZP-vel egyidőben a Kétfarkú Kutya Párt is megjelent a kampányban, ők az Átlátszó mellett és az MSZP ellen léptek fel.

„esküszöm, h még 6 óra és abbahagyom:))
de még mindig alig vezetünk a szocik ellen, hogy lesz így jövőre kétharmadunk?
Éjfélig lehet szavazni, szavazzatok az átlátszóra!”

Az Átlátszó mellett egyébként még a legelején az LMP-s Vágó Gábor is kampányolt, maga a párt nem folyt bele a versenybe. Aztán megjöttek a blogok is: az Átlátszó mellé állt a Goldenblogon szintén induló Kettős Mérce, a Vastagbőr (ami annyira nem meglepő, mivel ők is részt vesznek az Átlátszó blog szerkesztésében), az Átlátszó Oktatás, a K-Monitor, a Hírcsárda, hogy csak néhányat említsünk.

Az Egyenlítő TV közben két újságban, a Népszava online-ban, és a Stop.hu-n népszerűsítette magát, emellett Németh Gábor megígérte, hogy eljegyzi a barátnőjét, ha nyernek.

De miért pózol rendőrruhában az Átlátszó főszerkesztője?

Az Egyenlítő át is vette egy rövid időre a vezetést az utolsó nap, és még bevetették a „jócsaj dolgozik nálunk, szavazz ránk” című képet, az Átlátszó pedig ezzel a fotóval kompenzált.

Nyertek.

És hogy miért is ilyen fontos ez? Erről bővebben az Átlátszó Oktatás (ami nem azonos az Átlátszóval) elemzésében.

(A cikkíró az Átlátszó egyik szerzője)