Orbán: A nemzetet egyben kell tartani

Államférfiak sorának köszönhetjük, hogy nemzetünk fennmaradt, ebben a sorban első helyen áll Szent István - hangsúlyozta Orbán Viktor a nemzeti ünnep alkalmából mondott beszédében hétfőn Székesfehérváron.

Orbán Viktor kormányfő szerint Szent István király tettei nélkül ma aligha beszélhetnénk önálló magyar nemzetről, hiszen első országvezetőnk nagyszerű államférfiként túllépett az ország mindennapi kormányzásához szükséges küzdelmeken, taktikákon, és az emberek összekapcsolásával egyben tartotta a magyar nemzetet.

A miniszterelnök erről hétfőn Székesfehérváron, a zsúfolásig megtelt Városház téren beszélt a Szent István emlékév alkalmából, amelynek részeként délután kihelyezett kormányülést is tartanak a Fejér megyei városban.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, a magyar nemzet megmaradását államférfiak hosszú sorának köszönhetjük, akik között az első helyén István áll.

A kormányfő szerint az országot egyben tartó kötelékek erősítése azért fontos, mert azoknak “olyan a természetük, hogy időről-időre meglazulnak, mint a megöregedett hordó abroncsai”.

“S ha valaki nem erősíti meg, vagy újakkal nem váltja ki a megereszkedett abroncsokat, a dongák a gravitáció törvényének engedelmeskedve széthullanak, s helyükön nem marad más, mint egy halom haszontalan hulladék” – fogalmazott, hozzátéve: így enyésztek el tucatszám Európa hajdan volt nemzetei is.