Csángó és erdélyi gyerekek táboroznak Fehérváron

A csángóföldi Pusztinából és az erdélyi Kibédről érkeztek vendégek a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Táborba, ahol együtt töltik a hetet az üdülőközpontban nyaraló helyi gyerekekkel.

Nyisztor Ilona Magyar Örökség és Európai Polgári Díjjal kitüntetett csángó népdalénekes tavaly első alkalommal töltött egy hetet Velencén tanítványaival együtt, idén 9 pusztinai gyermekkel érkezett, az erdélyi Kibédről pedig 29 fiatal vendégeskedik az üdülőközpontban. A tábor legfőbb célja, hogy a helyi gyerekek ismerkedjenek határon túli kortársaikkal, népi kultúrájukkal.

A táborozók idejük egy részét a Velencei-tónál töltik, strandolnak, sárkányhajóznak, illetve táncházakat tartanak, zenélnek és énekeket tanulnak. A programba bekapcsolódik a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, Varró János népzenész és a Kákics Együttes.

Öröm számunkra, hogy a kitűnő hangulatú táborban vendégül láthatunk határon túli fiatalokat, akiket hozzásegítünk, hogy hazájukban őrizhessék magyarságukat! A tábor értelmes, tartalmas kikapcsolódást biztosít minden gyermek számára, így szeretnénk segítséget nyújtani a szülőknek, a családoknak!- mondta Cser-Palkovics András polgármester.

Nyisztor Ilona a találkozó kapcsán hozzátette: Számunkra az a legfontosabb, hogy a tudjanak, rólunk, ismerjenek minket, és terjeszthessük népi kultúránkat Magyarországon!

A fiatalok felkészülnek arra a jótékonysági csángó estre, melyet a tábor zárásaként július 26-án, pénteken 17.00 órától rendeznek meg a Szent István Művelődési Házban. Az est teljes bevételét a Nyisztor Ilona által vezetett, 2006-ban átadott pusztinai Magyar Ház támogatására fordítják, ahol jelenleg 86 gyermek tanul magyarul írni és olvasni, ápolják a hagyományokat, táncokat, énekeket sajátítanak el, és kézműveskednek az iskolán kívüli oktatási program keretében. Az intézmény számos kulturális és hagyományőrző programnak, találkozóknak, nyári táboroknak, népzenei és népdaléneklési versenyeknek is otthont ad.