Horn Gyula utcák lephetik el Somogy megyét

Suchman Tamás legalábbis mindent megtesz az ügy érdekében. Szobrot is tervez.

Megrendülten nyilatkozott Horn Gyula temetése kapcsán Suchman Tamás, egykori privatizációs miniszter. A Somogyi Hírlap tudósítása szerint Suchman „az utolsó percig” rendszeresen tájékozódott az egykori miniszterelnök állapotáról, mivel mindkét volt politikust ugyanabban a kórházban kezelték.

„Egész életemben tiszteltem, s így gondolok rá halála után is. A temetése napján eldöntöttem, hogy méltó szobrot állíttatok emlékére – természetesen a családja véleményét tiszteletben tartom ezzel kapcsolatban is. S beszélgetést kezdeményezek a megye, a városok és falvak vezetőivel, s szocialista párttársaimmal, hogy hol nevezhetnénk el utcát róla” – ígérte Suchman.


Suchman Tamás
Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc

A szocialisták főprivatizátora felidézte, hogy 1989-ben találkozott először Horn Gyulával, aki akkor külügyminiszter volt. „ Azt mondta nekem: segítened kell. Rövidesen leveleket írhattam gazdasági ügyekben Kohl német kancellárnak.”

Sárdi Árpád, egykori országgyűlési képviselő szerint a mai politikusokból hiányzik, ami Hornban még megvolt: „Ő volt az, akinél kevesebben hallották tisztábban a nagyvilág zaját, és akinél kevesebben értették jobban a kisemberek hangját.”

Egy másik volt MSZP-s, Házas József emlékszik, hogy az 1980-as évek közepén egy kongresszuson egy nagyon különleges szemű ember ült vele szemben. „Később megtudtam, hogy ő a Horn Gyula” – mondta.  „1994-ben az MSZP pártelnökeként eljött Siófokra hozzám, s személyesen kért meg, hogy induljak el a parlamenti választáson. Sikerült bejutnom. Aztán jól megismertük, mert ő somogyi küldött volt, s sokszor találkoztunk. Meghívott a születésnapjára is, amit Suchman Tamás szervezett Széles Gábor balatoni hajóján.

További visszaemlékezések a sonline.hu-n. A Horn Gyula utca ötlete egyébként máshol is felbukkant a baloldalon.