Szörényi Levente adja át az idei Sófi-ösztöndíjakat

Július 7-én 11 órától a József Attila Tanulmányi és Információs Központban kerül sor a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei ösztöndíjátadójára.

A korábbi évek hagyományaihoz híven a díjátadót az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának diplomaosztó ünnepsége keretében tartják meg, melyen az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány öt fődíjasát és biológus konferenciájának két győztesét köszöntik. Az idén immár 12. éve fennálló alapítvány szép tradíciót teremtett azzal, hogy az egyetem rektora, az alapítványt támogató cégek és a kuratórium vezetői mellett minden évben a magyar kulturális élet nemzetközileg is elismert, kiemelkedő személyisége adja át a Sófi-ösztöndíjakat. Idén Szörényi Levente Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző és előadóművész lesz a rendezvény díszvendége.

A díjátadó egyébként több szálon is kötődik az István a király című rockopera augusztusi 30 éves jubileumi előadásához. Nem csak Szörényi Levente lesz ugyanis jelen, a zeneszerző az egyik fődíjat Herczeg Tamással, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával együtt adja át, valamint az MTV Társulat című tehetségkutató dalversenyén 2008-ban sikeresen szereplő, az azévi szabadtérin Gizellaként látott Simon Boglárka is fellép az ünnepségen, és énekelni fog a rockoperából.

A Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványa eddig 12 millió forint ösztöndíjjal ismerte el az egyetem tehetséges hallgatóinak teljesítményét, az idei pályázatok értékelése után egymillió-négyszázötvenezer forint ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem 12 hallgatójának (5 fődíjas, 5 különdíjas, 2 biológus) kimagasló tudományos és tanulmányi eredményeit. A biológus ösztöndíjkonferencián a mesterképzés kategória győztese Szabó Renáta, a doktorandusz kategória legjobbja pedig Walter Fruzsina lett – a vándorserleg mellett 100 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek fejenként. Az összegyetemi pályázat fődíjasait is most köszöntik, ők 200 ezer forint ösztöndíjat kapnak: Baranyai Tamás, hatodéves orvostanhallgató, Kormányos Attila, másodéves vegyész mesterszakos hallgató, Kovács Viktória, elsőéves gitárművész mesterszakos hallgató, Lévai Balázs, másodéves programtervező informatikus mesterszakos hallgató és Samu Gergely másodéves vegyész mesterszakos hallgató.