Felforgatták a belvárost a tüntetők

Összecsaptak a rendőrökkel az Erste Bank előtt tüntető devizahitelesek.

Az Erste Teréz körúti fiókjánál tüntetett kedden kora délután devizahitelesek egy csoportja. A tüntetők a Kúria előtt várták délelőtt a létfontosságú ítéletet, majd miután a testület a döntést elhalasztotta, vonulni kezdtek a belvárosban.


A Kúria előtt demonstráltak (Fotók: MTI/Kovács Attila)

A HVG helyszíni tudósítója szerint az Oktogonhoz érve az egyik demonstráló vörös festékkel lefújta az Erste-bankfiók egyik kirakatát. A transzparensekkel és akasztófákkal felszerelkezett tüntetők közben azt skandálták, „lógni fogtok!”.

A helyszínre 30-40 rendőr érkezett, akik megpróbálták a festékfújó tüntetőt kiemelni a tömegből. Ekkor kisebb tömegverekedés tört ki, ugyanis kétszer annyi tüntető próbálta megakadályozni őket.

Egy rongáló, egy szervező

A rendőrség időközben közölte: egy embert rongálás miatt előállottak a demonstrációról, miután kivált a vonulók közül és két pénzintézetnek is lefújta a külső üvegét. Más intézkedésre azonban nem volt szükség.

Az MTI munkatársai szerint a tömeg   „le a bankokkal”, „elég volt”, „követeljük a devizahitelek eltörlését” jelszavakat kiáltozva vonult. A menet a Kúria Markó utcai épülete elől indult, majd az Oktogonon és a Blaha Lujza téren át az Astoriához ért. Rendőrök kísérték a tüntetőket, akik erős rendőri biztosítás mellett haladtak, útvonalukon a forgalom gyakorlatilag leállt. Időről időre megálltak az útba eső bankfiókoknál, ahol „gyertek ki” felkiáltásokkal tiltakoztak a devizahitelek ellen. A fiókokat is rendőrök védték.  A menetet felvezető kocsiból folyamatosan csatlakozásra szólították fel a járókelőket.

Megfogyatkoztak

A tüntetők délután négykor értek a Képviselői Irodaház elé. Ekkor már csak ötvenen maradtak, köztük van az a két demonstráló, akik akasztott bábukat vittek magukkal – jelentette az Index tudósítója. Az MTI az ottlévők létszámát csaknem 150-re becsülte.

Az internetes portál azt írja, a Koppány csoporthoz tartozó tüntetők közül körülbelül tizenöten azt tervezik, hogy este kilencig maradnak a Képviselői Irodaháznál, aztán átmennek a Vértanúk terére. Közben egy kisebb,  15-20 fős társaság elindult a VI kerületi rendőrkapitányságra, oda vitték ugyanis az egyik előállítottat.

Tábort vertek

Beszédek is elhangzottak, a felszólalók között volt Balog István, a tüntetőket vezető, a devizahitelesek megsegítéséért az interneten alakult Koppány Csoport alelnöke, aki azt mondta: a demonstrálók törvénytisztelők, de szavai szerint nem tudják tisztelni a törvényt akkor, ha Magyarország legfelsőbb bírósága három-négy év után sem képes ítéletet hozni egy több százezer embert érintő ügyben. Hangsúlyozta: megvédik otthonaikat, a jövőjüket és gyermekeiket, végül azt ígérte a Kúria képviselőjének, hogy egyszer “egy tisztességes magyar bíróság” fog dönteni az ügyben és “ennek kemény börtön lesz a vége”.

A Képviselői Irodaház melletti parkba a devizahitelezés gyakorlata ellen meghirdetett demonstráció társszervezője, az Otthonvédelmi Tanács szóvivője, Tatár József arra szólította fel a jelenlévőket – nagyjából ötven embert – hogy táborozzanak le este 9 óráig, illetve arra kérte őket,utána vonuljanak át a Vértanúk terére, ahol július 5-ig folytathatják a tüntetést, ugyanis addig az időpontig szól a területfoglalási engedély.

Elmondta azt is, hogy jogi segítséget nyújtanak előállított aktivistájuknak.

Feljelentés lesz

A rendőrség úgy döntött, gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési feljelentést tesz a be nem jelentett vonulás miatt, méghozzá a szervező ellen, akit már sikerült azonosítani.

Hiteles kontra bank

A Kúria egyénként egy devizahitelesnek az OTP Bank ellen indított perét tárgyalja, a hitelfelvevő a szerződés semmisségének kimondását kéri azért, mert a bank nem tüntette fel az árfolyamrés, az átváltás költségét a hitelszerződésben. A per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kezdődött 2012 februárjában, a bíróság áprilisban elutasította a keresetet. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2012. decemberi jogerős közbenső ítélete azonban azt mondta ki: érvénytelen a felek között létrejött kölcsönszerződés. A Kúriához az alperes nyújtott be felülvizsgálati kérelmet.

Kedden a felek felszólalásai és egy egyórás szünet után a Kúria július 4-ére halasztotta határozatának kihirdetését.