Tonnányi jelöletlen sertéshúst úszott meg az ország

Rengeteg húst és fűszert foglalt le a hatóság.

Csaknem 90 tonna sertéshúst és nagy mennyiségű lejárt fűszert foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Hajdú-Bihar megyében.

A szervezet közleménye szerint a várhatóan milliós nagyságrendű bírság összegét az eljárás későbbi szakaszában állapítják meg.

A Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának szakemberei az elmúlt napokban Hajdú-Bihar megyében – egy időben több helyszínen – ellenőrzési akciót hajtottak végre. Az eljárást több hetes adatgyűjtési tevékenység előzte meg.

Fotó: Neményi Márton

Ennek eredményeképpen Hajdú-Bihar megyében az első helyszínen két különböző cég tulajdonában lévő hűtőkamrában 40-40 tonna fagyasztott, jelöletlen, nem nyomon követhető sertéshúst vontak forgalmi korlátozás alá.

A másik, szintén Hajdú-Bihar megyei helyszínen 2 tonna jelöletlen sertéshúst, több mint 5 tonna engedély nélkül fagyasztott sertés belsőséget, továbbá 142 kg lejárt minőség megőrzési idejű fűszert vontak ki a forgalomból.

A Nébih az eljárásba bevonja a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságát is – olvasható a közleményben.

Vannak disznók, akiket még életükben lefoglalnak, mint szerdán egy kunhegyesi sertéstelep lakóit. A több mint ötezer hízó- és vágóállatot minősíthetetlen körülmények között tartották a gazdáik, míg végül lecsaptak a pénzügyőrök. A disznópokolról bővebbet itt talál!