Nagy vizsga előtt a szentendrei mobil partfal

Rövidesen eldől, képes lesz-e gátat szabmi a szentendrei mobil partfal az árdaó Dunának. Szegeden rövidesen hasonló szerkezet váltja ki a jelenlegi rakpartot, ezért különös figyelmet fordítnak az itteni szakemberek a szentendrei vizsgára.
Kapcsolódó cikkek

Kilenc méter körüli vízszintre számítanak vasárnap vagy hétfőn a közúton már megközelíthetetlen Kisorosziban, ezért pénteken újabb 20 centiméterrel, 920-ra emelik a gát magasságát. Szentendrén a belvárost védő mobil partfal először vizsgázik élesben, hiszen alig készült el, máris hatalmas nyomásnak lesz kitéve. Mint azt a Szeged24 korábban megírta, Szegeden is hasonló védművet építenek a közeljövőben.

Szegeden az EU-s forrásokból megvalósuló beruházás mintegy másfél milliárd forintból valósul meg. Ebből az összegből a Tisza szegedi, mintegy 2 kilométer hosszúságú partfala újul meg a mobilgát segítségével, hogy a várható, egyre magasabb vízállások mellett is megóvja az itt élő emberek élet- és vagyonbiztonságát. Ennek érdekében 70 helyen megszűntetik a magassági hiányokat, és kiépítik a szivárgórendszert is.

Mivel Szentendrén körülbelül ötnapos, elhúzódó tetőzésre és 9 méter körüli vízszintre számítanak, a csurgalékvizek elvezetésére kiépített rendszernek is különös jelentősége lesz. A szakemberek örültek volna, ha nem ilyen hatalmas víznyomás tesztelte volna először a mobil rendszert, de ha most ellenál a Dunának, akkor bizonyára jó reklám lesz ez az új technikának.