Utcát kaphat egy antiszemita írónő

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) megdöbbentőnek tartja, hogy az első zsidótörvény hatálybalépésének 75. évfordulóján Tormay Cécile-ről neveznek el utcát Budapest II. kerületében, és arra kéri Tarlós István főpolgármestert: vonja vissza a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén meghozott döntést.
Kapcsolódó cikkek

Tormay Cécile Horthy Miklós kedvenc írónője volt, aki antiszemita nézeteit nyíltan vállalta, és akinek számos gondolatát irányadónak tartották “a magyar politikai antiszemitizmus vezéralakjai” – írta közleményében a Mazsihisz.

A szövetség felkérte Tarlós Istvánt, hogy vonja vissza ezt a döntést, s tegye mindezt összhangban Magyarország kormányának nyilatkozatával, amelyet Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Jeruzsálemben, az antiszemitizmus elleni világfórumon ismertetett a világ közvéleményével: “Magyarországon a kormány mindig is fellépett és számtalan intézkedést tett az elmúlt három évben annak érdekében, hogy az antiszemita jelenségek ne nyerjenek nagyobb teret, illetve visszaszoruljanak.”

A Mazsihisz közleményében úgy fogalmazott: “Ezen gondolatok jegyében kérjük a főpolgármestert: ne nevezzenek el a fővárosban közterületet olyan személyről, akinek élete és munkássága megkérdőjelezi a magyar kormány elkötelezettségét az antiszemitizmus elleni küzdelemben.”