Nem fenyeget halálos járvány Vácon

A gimnazista lány halála után nyolcvanan kaptak gyógyszert, a helyi tisztifőorvos szerint így megelőzhető, hogy mások is megkapják a halálos betegséget.
Kapcsolódó cikkek

Fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy gimnazista lány Vácon – jelentette be kedden a fővárosi és Pest megyei tiszti főorvos. Homor Zsuzsanna szerint a diák – akit náthaszerű tünetekkel kezeltek – szombat reggelre hunyt el, és csak a mikrobiológiai vizsgálatok derítették ki, hogy halálát a fertőző agyhártyagyulladás kórokozója (neisseria meningitidis) okozta. Az ÁNTSZ a betegség terjedésének megakadályozására az elhunyt környezetében elrendelte az ilyenkor szokásos intézkedéseket, a tiszti főorvos szerint aggodalomra nincs ok.

A váci járási tisztifőorvos, dr. Nagy Magdolna a Hír24 kérdésére, hogy miért ilyen biztosak a dolgukban, elmondta: minden intézkedést megtettek annak érdekében, hogy ne legyen járvány. Az iskolaorvos segítségével eddig körülbelül 80 embernek adtak gyógyszert, amely megelőzi a megbetegedést. Kaptak gyógyszert a kislány osztálytársai, rokonai és sporttársai is. Emellett „göngyölítik tovább”, hogy ki az, aki találkozhatott a lánnyal az elmúlt 10 napban.

A főorvosasszony azt is elmondta: a betegség lappangása 7-10 nap. Szerinte a lány a napokban betegedhetett meg, ezért is fontos, hogy mindenkit megtaláljanak, aki az elmúlt 10 napban szoros kapcsolatba került vele.

Ahhoz, hogy valaki a fertőző agyhártyagyulladást megkapja, nem elég, ha ráköhög egy beteg. Kicsi az esélye annak is, hogy egy sima tüsszentéssel fertőződjön meg valaki, mivel a kórokozó szabadban hamar elpusztul. A csókolózás vagy a közös evőeszközhasználat viszont már okozhat bajt.

Az MTI megbízható forrásból úgy tudja, hogy a 17 éves lány a váci Madách Imre Gimnáziumba járt, ezt sem a népegészségügyi szakigazgatási szerv, sem az intézmény igazgatója nem cáfolta.

A középiskolában állítólag kisebb pánik alakult ki a diák halála miatt, de Horváth Edit megbízott igazgató sem diákjuk elvesztését, sem a gimnáziumban bevezetett óvintézkedéseket nem kívánta kommentálni. Azt mondta: közölték vele, hogy csak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ engedélyével nyilatkozhat.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!