Újabb sorozatgyilkos szabadul

A Blikk szerint a kegyetlen rablógyilkossággal vádolt ároktői banda újabb tagja szabadul.

R. Andrásnak mintegy két hét múlva telik le az a négy éve, amelyet ítélet nélkül a rácsok mögött töltött. Az idősebb R. Elemér és társai ellen indult büntetőügyben az ötödrendű vádlott előzetes letartóztatása június 6-ig tart – erősítette meg a lapnak a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya. A férfi, aki rokonságban áll a már kiszabadult bűntársaival, R. Elemérrel és R. Henrikkel, szintén Ároktőre térhet majd haza.

Teheti ezt azért, mert az ügyben menet közben bírót váltottak, és egy genetikai szakértői vélemény sem készült el időben, ezért elhúzódott az eljárás. Közben letelt az előzetes letartóztatásban maximálisan eltölthető négy év. A Blikk úgy tudja, bár az első szabadulásokat követő botrány után pillanatok alatt elkészült a DNS-vizsgálat, a következő tárgyalást a bíróság csak július 2-re tudta kitűzni. Így R. András kiszabadulásáig már biztosan nem lesz ítélet, utána viszont, ha minden jól megy, már nem kell sokáig húzni az eljárást.

A kiegészítő szakértői vélemény megérkezett, így a bizonyítási eljárás folytatásához szükséges iratok rendelkezésre állnak – közölte a Fővárosi Törvényszék. Az ügyben eljáró bíró jelenleg több kiemelt jelentőségű ügyet tárgyal, amelyekben – a törvény által előírt eljárási határidőket betartva – már kitűzte a tárgyalásokat. A július 2-i tárgyaláson a szakértő ismételt meghallgatását és a bizonyítási eljárás befejezését tervezik, ezután jöhetnek a perbeszédek és a határozathozatal.

Mint korábban megírtuk, az ároktői banda két áldozata belehalt sérüléseibe, de négy év alatt sem tudták rájuk bizonyítani a brutális gyilkosságot. Az üggyel a politikusok is foglalkoztak. A Fidesz-frakció azonnali magyarázatot kért az igazságügy-minisztertől. Varga István, az alkotmányügyi bizottság tagja így fogalmazott: „Elég volt a bénázásból és a magyarázkodásból. Ha ilyen súlyú, élet elleni bűncselekményt követnek el, akkor igenis vagy soronkívüliség elrendelésével, vagy az ügyek áthelyezésével, de a kérdést azonnal meg kell oldani. Az a példátlanul felháborító, hogy négy év alatt Budapesten egy ilyen ügyet nem lehetett befejezni!”

Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője írásbeli kérdést is intézett Navracsics Tiborhoz. A politikus szerint a  miniszter válasza első részében hosszasan ecsetelte azokat a kormányzati lépéseket, amelyekkel az eljárásokat meggyorsítani próbálták, de levele végén elismerte, hogy a probléma valós, és megkeresést intézett az Országos Bírósági Hivatal elnökéhez, akinél érdeklődött, mely okok vezethetnek eddig.