Domokos László Szegeden: szükség van a pénzügyi műveltségre

Magyarország gazdasági kilábalásának, fejlődésének útja elképzelhetetlen a lakosság, a családok pénzügyi műveltségének fejlesztése nélkül - mondta az Állami Számvevőszék elnöke Szegeden.

Domokos László, aki a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének (MPGEKE) is elnöke, elmondta: ebben a civil kezdeményezésben az egyesület mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozói, a PSZÁF dolgozói, kormányzati alkalmazottak, de még az OEP adminisztratív munkatársai is részt vesznek a közös ügy érdekében.

Az emberek gyakran nincsenek tisztában alapvető fogalmakkal, mint például a devizaárfolyam, hitelszerződés, beruházás, kamatszámítás. Egy kérdőíves felmérés eredményeként kiderült, hogy már az oktatásban tetten érhető ennek hiánya – mondta az elnök.

Domokos László közölte: a cél mindenképpen az, hogy minél több emberhez jussanak el az ismeretek. A jövőben ennek megfelelően tananyag készül már a középiskolásoknak. Hozzátette: a szeptemberben induló tanévben, azoknak az iskoláknak, amelyek igénylik, az egyesület is próbál segítséget nyújtani a maga ezerfős tagságával. A NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága az elsők közt kezdeményezett pénzügyi oktatást. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karával (SZTE GTK) indítottak együttműködést, másfél évvel ezelőtt – mondta el a regionális főigazgató.

Papp István kifejtette: a NAV segítséget nyújt az egyetem tudományos munkájához, fogadják nyári gyakorlatra a hallgatókat, és előnyben részesül az SZTE-ről kikerülve a munkavállalásnál az, aki már korábban kapcsolatban állt a szervezettel.

Közös célként fogalmazták meg, hogy ne jöhessen ki az SZTE GTK-ról olyan hallgató, aki nem tudja kitölteni az adóbevallását, és a saját adóügyeit nem tudja elintézni. A jövőben ezt szeretnék kiterjeszteni a többi karra is.