Bajnai Ádert kéri, akadályozza meg a titkosítást

Az Együtt 2014 vezetője szerint a köztársasági elnöknek nem szabad aláírnia a közérdekű adatokról szóló minapi törvénymódosítást.
Kapcsolódó cikkek

Bajnai Gordon azt írja Áder Jánosnak címzett levelében, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényjavaslatot azután nyújtották be, hogy nyilvánosságra került: civilszervezetek a trafikpályázat teljes dokumentációját közérdekű adatként kikérték a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, valamint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től.

A törvényt az Országgyűlés a benyújtástól számított kevesebb mint két nap alatt fogadta el. A hihetetlen törvényalkotási tempó indokául semmilyen érv nem hangzott el, így óhatatlanul is felmerül a gyanú, hogy a nagy sietségnek és főleg a folyamatban levő ügyekben való alkalmazás előírásának is egy oka van csupán: a trafikpályázattal összefüggő dokumentáció nyilvánosságra kerülésének megakadályozása.

A válságkezelő miniszterelnök azt kérte az államfőtől, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a – Bajnai szerint csak sunnyogásinak titulált –  “törvény alaptörvény-szerűségének” előzetes vizsgálatát.

Szakmai és civilszervezetek is háborognak a rohamtempóban elfogadott törvény miatt.

Címkék: