Afganisztánt megjárt katonák oktatnak Hódmezővásárhelyen

Önkéntes műveleti tartalékosok és az alakulatoknál szolgáló tisztek, altisztek képzésében vesznek részt olyan magyar katonák, akik mindenekelőtt az afganisztáni misszióban szereztek fontos tapasztalatokat.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a Harcos elnevezésű program nyitónapján, melyet a MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségénél tartottak, a missziókról szólva hangsúlyozta: a magyar katonák rendkívül fontos tapasztalatokat szereztek éles helyzetekben, a világon a legmodernebb, legnaprakészebb tudásra tettek szert, és ezt nem szabad veszni hagyni.

A tárcavezető azt mondta,”nem engedhetjük meg, hogy ezeket a tapasztalatokat elveszítsük”, mindezeket hasznosítani kell az ország védelmében és “az előttünk álló nemzetközi feladatok” ellátásánál is. Ezért mobil kiképzőcsoportokat alakítottak az Afganisztánból hazatért katonákból, akik a Magyar Honvédség alakulatainál átadják a tapasztalataikat – ismertette. A következő hetekben 19 kiképző foglalkozik majd az önkéntesen jelentkező 52 katonával, és szeretnék, ha a program bővülne. A kiképzők között vannak olyanok is, akik speciális külföldi tanfolyamokon vettek részt, például amerikai rohamosztagosok képzésén.

A kiképzés első négy hete Hódmezővásárhelyen folyik, majd Újdörögdön fejeződik be. A katonák tereptant, harcvezetést, gyalogjárőrözést, előre begyakorolt harchelyzeteket, rajtaütést, lesállást, körletfoglalást, közelharcot, híradós ismereteket és harctéri egészségügyi ismereteket tanulnak, valamint intenzív lőgyakorlatokon vesznek részt. A program május 10-én zárul a Veszprém megyei újdörögdi kiképzőbázison.