Már jogszerű az Együtt 2014 kampánya

Az adatvédelmi hatóság vezetője megszüntette az Együtt 2014 toborzó akciójával kapcsolatos adatvédelmi vizsgálatot.

 

Korábban allampolgári bejelentés alapján kezdett vizsgálódni Péterfalvi Attila. Az állampolgár azért fordult a hatósághoz, mert állásontja szerint az Együtt 2014 Mozgalom a Facebook közösségi felületen folytatott adatgyűjtése számos törvényi rendelkezést sért. A beadvány készítője aggályosnak találta például, hogy az oldalon regisztrálók hozzájárulnak személyes és érzékeny adataik harmadik személynek való továbbításához. Az adatokat ugyanis a nyilatkozat szerint a jogutód is kezelheti, ugyanakkor a jogutódot nem nevezik meg. Az állampolgári beadványról egyébként a Heti Válasz szerzett tudomást először.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője ma válaszolt a beadványra: ebben kimondja, hogy megszünteti a vizsgálatot. “A hatóság tudomásul vette és nyugtázta azokat a technikai jellegű módosításokat, melyeket korábbi kérésével összefüggésben az Együtt 2014 nevében a Haza és Haladás Egyesület végrehajtott. A hatóság tudomásul vette, hogy a nyilatkozatból a harmadik államokra vonatkozó részt a Haza és Haladás törölte. Ennek megfelelően az Egyesület a jövőben sem fog más adatfeldolgozót igénybe venni, mint amelyet a magyar jogszabályok és az EU-irányelv is lehetővé tesz. Mindezek fényében, a hatóság az állampolgári bejelentés alapján indult vizsgálatot megszüntette, együttműködésünket pedig megköszönte” – olvasható a hatóság közleményében.

A Fidesz a közlemény kiadása után bocsánatkérésre szólította fel Bajnai Gordont, mert – álláspontjuk szerint – az Együtt 2014 “tisztességtelen adatgyűjtése” a kormánypárt szerint akár a 2014-es választások tisztaságát is befolyásolhatja.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: Bajnai Gordon pénteken gyakorlatilag beismerte, hogy törvénytelenül gyűjtött adatokat a magyar emberektől, és csak az adatvédelmi hatóság felszólítása után hagyta abba a törvénysértést. “Felháborítónak tartjuk, hogy az Együtt 2014 nem talál kivetnivalót abban, hogy a magyar állampolgárok legérzékenyebb adatait külföldre továbbítja” – írta, hozzátéve: Bajnai Gordon heteken át titkolta, hogy miféle politikai és nem politikai célokra használják a magyar emberek adatait.