Árhullám söpörhet végig Magyarországon

A következő három napon lehulló csapadék újabb árhullámot okozhat a jövő hét elejétől a magyarországi folyókon.

Európa legnagyobb részének időjárását egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja, a Kelet-európai-síkságon és Dél-Skandináviában derült az ég, ettől délre azonban alacsonyszintű felhőzet borítja a tájat. Ciklonok a Spitzbergák, Spanyolország, az Égei-tenger és a Fekete-tenger térségében örvénylenek, emiatt kontinensünk déli tájain többfelé esik az eső, északon pedig helyenként havazik. A délutáni csúcshőmérséklet eloszlása az elmúlt hetekhez hasonló: a mediterrán térségben 15, 20 fokig is felmelegszik napközben a levegő, másutt azonban -2, +5 fok a jellemző.

A Kárpát-medence időjárását péntek estig előbb az említett anticiklon déli peremén érkező szárazabb levegő alakítja, majd ismét ciklonális mező húzódik térségünk fölé, sokfelé várható csapadék.

Csütörtökön napközben nagy területen felszakadozik a felhőzet, legfeljebb északkeleten lehet hószállingózás, majd délutántól nyugat felől fokozatosan beborul az ég. Az éjszaka második felétől egyre többfelé várható csapadék: az ország nagy részén eső, az Északi-középhegység nyugati felén havazás valószínű.

A hajnali, reggeli órákban a Dunántúl keleti felén és a főváros térségében havas esőre, sőt ónos esőre is számíthatunk!  Az ország nagy részén mérsékelt lesz a légmozgás, de csütörtökön a Kisalföldön élénk, pénteken az Alföldön erős széllökések kísérhetik a déli, délkeleti szelet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -4 fok között valószínű, de északkeleten, keleten a fagyzugos helyeken ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken az ország nagyobb részén 1 és 8, a déli és keleti határ menti területeken 9 és 12 fok között várható.

Megáradhatnak a folyóink

A közlemény szerint a Tisza középső szakaszán változatlanul elsőfokú árvízi készültség van érvényben; Kisköre fölött apadó, Szolnok alatt pedig enyhén áradó vízállások tapasztalhatók. Szintén elsőfokú készültségi szint mellett a Zagyva alsó szakasza és a Bodrog apad, a Hármas-Körösön stagnáló, enyhén emelkedő vízszintek a jellemzők. A Hortobágy-Berettyó valamint a Takta vízszintje enyhén apad, de a másodfokú készültséget továbbra is fenntartják mindkét folyón. A Hármas-Köröstől eltekintve a Körösökön folytatódik a lassú apadás.

Mint írták, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban 30-40 milliméternyi területi csapadékátlag várható főként eső formájában, ez újabb árhullámot okozhat a jövő hét elejétől a magyarországi folyókon.

A belvízvédelmi helyzet kapcsán azt közölték: Magyarország síkvidéki területein az elmúlt 24 órában számottevő csapadék nem esett. A hótakaró vastagsága az Alföldön 2-15 centiméter, a legtöbb hó a középső területeken halmozódott fel. A felső talajrétegek változatlanul telítettek, a belvízlevezető csatornákban magasak a vízszintek. Országosan 79 ezer hektár a belvízzel elöntött terület nagysága, ebből 33 600 hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések továbbra is Jász-Nagykun-Szolnok,

Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak. Jelenleg 11 vízügyi igazgatóság területén van érvényben belvízvédelmi készültség: 25 szakaszon elsőfokú, 28 szakaszon másodfokú. Hozzátették: a következő hat napban az előrejelzések szerint 30-35 milliméter közötti csapadék várható, így az elöntött területek nagysága jelentősen nőhet.