Termelői és biopiac nyílt a Jancsárkertben

Ezentúl hetente jó minőségű, olcsó, friss élelmiszereket kínálnak a fehérváriaknak- közvetlenül a termelőktől.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek egyre jobban megnézik, mit vásárolnak. Az ár mellett most már a származási hely ismerete és az élelmiszer egészséges volta is egyre meghatározóbb. Ez a folyamat segítheti a helyi és környékbeli termelők munkáját is, akik szombattól újabb terepet kaptak termékeik értékesítéséhez. Nagy lakossági érdeklődés mellett szombat délelőtt megnyitotta kapuit a Jancsárkert, ahol ezentúl minden hétvégén termelői és ökopiac várja a fehérváriakat.

A finom – már húvétra készült – sonkák, a friss pékáruk és tejtermékek mellett gyönyörűen sárgálló mézek, gondosan eltett savanyúságok és vegyszermentes zöldségek várják a kilátogatókat. Horgolt húsvéti kosárkák és tojások, faragott kézműves remekek, egészségmegőrző termékek, pálinka, kolbász és szalonna, no meg sok szép virág is szerepel a Jancsárkert kínálatában.

Több hónapos előkészítő munkával sikerült elérniük a szervezőknek, hogy ezentúl hetente jó minőségű, olcsó, friss élelmiszereket kínáljanak a fehérváriaknak. A kezdeményezés célja, hogy közvetlenül a termelők árulják portékáikat, amely az árakon és a minőségen is meglátszik majd – ígérik a kezdeményezők.

„Örömmel látom, hogy lassan városrészenként új termelői piacok alakulnak ki, amelyek a háziasszonyok segítségére vannak friss áruikkal a hétvégi ebéd elkészítésében. Főleg nemes ez a cél, ha – mint a Jancsárkert esetében – egy kihasználatlan terület népesül be értelmes céllal.” – fogalmazott megnyitójában Cser-Palkovics András. A polgármester ezt követően arról beszélt, mekkora szükség van a hasonló kezdeményezésekre. Hiszen az agrártermékek nagyvárosba áramlása mindkét félnek jó.

A termelők piacot találnak, a fehérváriak pedig friss élelmiszerhez jutnak helyi és környékbeli gazdálkodók által. „A megnyitón tapasztalt nyüzsgés bíztató. Remélem, hogy élővé tehető ez a kezdeményezés.” – zárta köszöntőjét Cser-Palkovics András.  Az egészséges, biztonságos élelmiszerek megvásárlására, egy újabb közösségi tér létrehozására törekedtek a szervezők, akik nevében a létesítmény tulajdonosa, a móri Hétkúti Ökofarm vezetője beszélt a szombat délelőtti megnyitón.

Peretsényi György köszönetet mondott a résztvevőknek azért, hogy eljöttek megismerni őket. Emellett beszámolt arról, hogy ő maga is több éve foglalkozik vegyszermentes zöldségtermesztéssel, így ismeri ezt a rendkívül nehéz, de jövőbemutató gazdasági- kereskedelmi-innovatív tevékenységet. Éppen ezért örül a Jancsárkert megnyitásának, ahol a fehérváriakhoz is közel hozhatják termékeiket és szemléletüket a termelők.

A Balatoni út 10. szám alatt található 650 négyzetméteres fedett csarnokban – és az előtte található nyitott területen – működik majd a termelői és ökopiac, amelynek kiemelt együttműködő partnere az Új Hangya Szövetkezet Székesfehérvár és környéke csoportja. Az ő képviseltükben Vincz József szólt a résztvevőkhöz. Beszédében megerősítette, hogy a legjobb termék, amit magunk állítunk elő. Ha erre nincs mód, akkor legalább azt tudjuk, honnan származik – emelte ki a fehérvári és megyei termelőket összefogó szervezet képviselője.

Az egészséges élelmiszerekkel való ellátás mellett több fontos eredménye is lehet a helyi piacok működésének. A vásárlók segítik a helyi és környékbeli kereskedők életben maradást, miközben ők maguk biztonságos élelmiszerekhez jutnak. Ha helyi magyar termelőtől vásárolunk, akkor sokat teszünk a környezetünkért is, hiszen rövid a szállítási távolság és az áru is friss marad.

A Jancsárkert működtetőinek több tervük is van. A piac szervezése mellett szeretnék megismertetni az érdeklődőket egy-egy termelő tevékenységével úgy, hogy kirándulást szerveznek annak portájára. Emellett számos kulturális és egyéb rendezvény ötlete is felmerült, amelynek első megnyilvánulása Tolcsvay Béla megnyitón adott műsora volt.