A rezsi lett az új IMF

A Privátbankár szerint a „hírhedt IMF-kampány” stílusában jelentetett meg hirdetéseket a kormány.

A hirdetés tetején megint a kissé zavaros “Kormány Információ” felirat jelent meg, a két szó között a magyar címerrel. Alatta a kérdés: “Melyik uniós országban csökken 10 százalékkal a rezsi idén januártól?”, melyre kiemelt, narancssárga szövegdoboz adja meg a választ: “Csak Magyarországon”. A hirdetésben még halványan olyan feliratok jelennek meg fals válaszként, mint hogy “Egy országban sem”, “Minden országban”, “Németországban”, “Szlovákiában”.

A kampány megjelenésében a tavalyi “IMF-kampányhoz hasonló – írja a Privátbankár, amely szerint a kormány egy propagandaoldalt is indított.


Fotó: Hír24

A jobbanteljesit.kormany.hu site-on csak kérdések vannak megfogalmazva, ezekre kattintva pedig válaszokat kapunk. Így például megtudhatja, “hány év börtön jár azért, ha megvernek egy tanárt”, “melyik kormány szünteti meg a spekulánsok földszerzését Magyarországon”. Az érdeklődök arról is felvilágosítást kapnak itt, hogy “miről nevezetes a Munkahelyvédelmi Akció”, hogy “hány fővel nőtt a rendőrség létszáma”, “hány európai országban csökkentették felére a politikusok számát az elmúlt húsz évben” és persze a gazdasági eredményeket is felsorolja a honlap: 3% alatt a deficit 2 éve és az államadósság GDP-hez mért aránya 2 éve csökken.

A tavalyi IMF-ellenkampányra mintegy bruttó kétszázmillió forintot költött a kormány, amely szerint a magyar lakosság „tájékoztatása érdekében előre nem látható okból és rendkívüli sürgősséggel médiakampány megindítása vált szükségessé” a szerződés, amely 35 napig hatályos.

A siker nem is maradt el, a szorgos netezők rögtön mémgyártásba kezdtek.