Fogyasztóvédelmi razziát akar a Jobbik

A Jobbik átfogó fogyasztóvédelmi razzia beindítását követeli a kormánytól a közműcégek visszaéléseinek felderítésére.

Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő közölte: a Jobbik szerint egyes közműcégek és az általuk használt “visszaélési formák térnyerése” csorbítja a kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos törekvéseit. Az ellenzéki politikus példaként említette, hogy egyes közműcégek a válság, vagy a rezsicsökkentés miatt kieső bevételek egy részét úgy próbálják pótolni, hogy a gyenge fizetési hajlandóságú ügyfeleket elkezdték “fokozottan és indokolatlanul vegzálni”.

Ennek részeként – a Jobbik tapasztalatai szerint – egyes cégek akár magánnyomozókat is bevetnek az ügyfelek ellen, vagy egységesen 540 ezer forintban határozzák meg a fizetendő kötbért, vagy kiadják a követeléseiket magáncégeknek, vagy a mérőóra hitelességéről a saját szakértőjük dönt, aki így érdekelt lehet abban, hogy hibásnak találja a mérőórát.

Az ellenzéki párt éppen ezért azt követeli, hogy a kormányzat, az állami szervek és a hatóságok együttesen tárják fel ezeket a visszaélési formákat és készüljön egy átfogó állami stratégia a fogyasztók védelmére. Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta: ezekkel a lépésekkel megakadályozható lenne a kormányzat rezsicsökkentési terveinek “csorbulása”. A Jobbik továbbra is támogatja a rezsicsökkentést, de mértékét kevesli, úgy véli: 30 százalékos csökkentést is “elviselne a rendszer”.

Címkék: rezsicsökkentés