Katasztrófahelyzet: mi, ki okozta?

Az ombudsman vizsgálódik, az MSZP vizsgálódna.

Az MSZP elnöke benyújtotta az Országgyűlésnek javaslatát, amelyben vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az elmúlt napokban előállt katasztrófahelyzet körülményeinek, a helyzet megelőzésére és kezelésére tett kormányzati intézkedéseknek a feltárására.

Mesterházy Attila azt szeretné tisztázni, hogy a katasztrófahelyzet kialakulásában közrejátszottak-e szervezeti, szervezési hiányosságok, illetve a jövőben miként kerülhetők el a hasonló katasztrófahelyzetek, irányítási problémák és hiányosságok. Az MSZP elnöke szerint a kialakult helyzet mind a hatóságokat, mind az ország lakosságát felkészületlenül érte.

A lakosságot nem tájékoztatták világosan és egyértelműen a helyzet súlyosságáról, az utakon bajba jutottak csütörtök éjszaka sok helyen sem segítséget, sem hiteles információt nem kaptak, a mentés megszervezése lassan haladt. Az MSZP elnöke nyilvánvalónak tartja, hogy a hatóságok alábecsülték a katasztrofális körülményeket és a következményeket, a történtek rávilágítottak a katasztrófák elleni védekezés szervezeti rendszerének és mechanizmusainak hiányosságaira. A javaslat szerint a 12 tagú vizsgálóbizottságot szocialista elnök vezetné.

Az ombudsman vizsgálódik

Átfogó vizsgálatot indít az alapvető jogok biztosa arról, hogy az elmúlt napok hóhelyzetében miként látták el feladataikat a hatóságok és a közszolgáltatók. Szabó Máté a hatáskörének megfelelően azt elemzi, hogy történtek-e mulasztások, visszásságok, amelyek sérthették az állampolgárok alkotmányos jogait, és miként teljesült az állam életvédelmi kötelezettsége. A vizsgálat célja, hogy megállapításaival hozzájáruljon a múlt heti időjárási viszonyokhoz hasonló helyzetek jövőbeli hatékony, polgárbarát kezeléséhez. Ennek érdekében az alapvető jogok biztosa felkéri azokat, akik úgy érzékelték, hogy a hatóságok tevékenysége vagy mulasztása következtében sérültek alkotmányos jogaik, hogy e-mailben (panasz@ajbh.hu), levélben (1051 Budapest, Nádor u. 22.) vagy személyesen forduljanak az ombudsman hivatalához.

Lemondásra szólította fel Pintért és Bakondit a Párbeszéd Magyarországért. Dorosz Dávid az ügyben 21 kérdést is intéz a belügyminiszterhez. Többek között arra kíváncsi, hogy a tárca miért nem készült fel időben, miért nem tette meg a megfelelő intézkedéseket.

Szavai szerint az, amit a Belügyminisztérium (BM) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság művelt, „önmagában katasztrófa volt”, és csak súlyosbította a helyzetet. Hangsúlyozta, hogy a nyilvános időjárás-jelentésekből napokkal előtte lehetett látni, hogy milyen súlyos helyzet fog kialakulni, de a BM mégsem tett semmilyen megelőző intézkedést.

Címkék: