Kemény fagy és akár 20 centis hó

Az ország összes megyéjére figyelmeztető előrejelzést adtak ki. Vasárnap hajnalban akár -15 fok is lehet.

A következő két napban néhol 20 centiméter hó is hullhat, a viharos szél több helyen magas hótorlaszokat emelhet. Helyenként akár óránként 120 kilométeres erősségű széllökések is lehetnek.

Az éjszaka indult havazás és az erős szél miatt már balesetek is történtek, utakat zártak le.

Csütörtökön északnyugat felől erős hidegbetörés várható, aminek következtében a kezdeti esőt, havas esőt napközben fokozatosan váltja fel havazás, legkésőbb a keleti megyékben. Az északi, északkeleti szél a reggeli óráktól a Dunántúlon és az északkeleti megyékben viharossá (70-95 km/h) fokozódik. A Bakony és a Balaton térségében, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföld nyugati felén 100 km/h-t meghaladó széllökések is lehetnek. A viharos szél elsősorban az ország középső sávjában okoz hófúvást.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország 12 megyéjére másodfokú, 7 megyében és a fővárosban elsőfokú figyelmeztetést adott ki. A 24 óra alatt lehulló jelentős mennyiségű csapadék miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Az ország kilenc megyéjében a várt legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják. Emiatt az ország keleti felében Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén, míg a Dunántúlon Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala és Somogy megyére adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést.

Pénteken sokfelé várható havazás, majd nyugat felől megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet. A Dunántúlon továbbra is kísérhetik a viharos szelet orkán erejű lökések, így folytatódik a hófúvás. Nappal is többfelé fagyhat – írja az Időkép.

Szombaton legfeljebb keleten alakulhat ki hózápor. Mérséklődik a szél, marad a hideg, télies idő, hajnalban kemény fagyokkal.

Vasárnapra virradóra még többfelé lehet kemény fagy; a hóval borított tájakon helyenként -15 fok; majd napközben egyre enyhébb. A jövő hét elején azonban visszatér a változékony, tavaszi idő.

Címkék: időjárás