Az egyházak adósságát is átvenné a kormány

A kormány az egyházak által felvett devizahiteleket is szeretné konszolidálni. Ezt mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken, Hódmezővásárhelyen.
Kapcsolódó cikkek

Lázár János az önkormányzatok adósságrendezéséről tartott sajtótájékoztatón beszélt erről. Kiemelte, hogy a Magyarországi Református Egyháznak jelentős devizaadóssága van. Ezt a kormány nagy valószínűséggel át fogja vállalni vagy segít annak törlesztésében – mondta.

Az államtitkár az egyházak által felvett devizahitelek konszolidációját azért tervezi, mert a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány megszegte az egyházi ingatlanokkal kapcsolatos kárpótlási megállapodást, és nem kapták meg határidőre az egyházak a nekik járó összeget. A hiánynak a fedezetére vettek föl református egyházkerületek piaci körülmények között – akkor előnyösnek tűnő – devizahiteleket. A pillanatnyi fizetési nehézségek orvoslására szolgáló összeget az egyház működtetésére, szociális és oktatási feladataik ellátására fordították – ismertette az államtitkár.

A politikus szerint a tulajdoni kárpótlásból eredő fizetési kötelezettségeit megszegő állam miatt kialakult átmeneti likviditási problémák megoldására felvett devizahitelek teljes nagysága mintegy 15 millió euró (mintegy 4,5 milliárd forint). A kormány kedden éjszaka tárgyalta a több református egyházkerületet érintő problémát, s úgy döntött, az állam nagy valószínűséggel át fogja vállalni ezeket a hiteleket, vagy segít azok törlesztésében – mondta az államtitkár.

A tájékoztatón kiderült, hogy Hódmezővásárhely adósságának 70 százalékát, azaz több mint 15 és fél milliárd forintot vett át az állam az önkormányzati adósságkonszolidáció jegyében. Ezt Almási István (Fidesz–KDNP) polgármester jelentette be. A hetven százalék a jogszabályban biztosított maximális mérték.

Lázár János, aki 2012-ig irányította a települést, elmondta: amikor a kormány a 277 település sorsáról döntött, külön-külön mérlegelte az ott élők szociális, társadalmi helyzetét és a helyben megvalósított fejlesztéspolitikát. Hódmezővásárhely esetében értékelte, hogy az önkormányzat a felvett hitel minden egyes forintját fejlesztésre fordította.

Hódmezővásárhely esetében az állami adósságkonszolidáció mértéke nagyobb, mint a város által 2006-ban kibocsátott kötvény összege volt. A fennmaradó hitel nagysága a város vagyonának csupán 10 százaléka, és kevesebb, mint amekkora adóssága 2002-ben az önkormányzatnak volt. Lázár János hangsúlyozta, az adósságkonszolidációval lezárult az önkormányzati rendszer átalakítása, a települések új lehetőségek mellett új feladatokat kapnak.