Átszabhatja a határokat a Fidesz

Az egyéni választókerületeket az utolsó pillanatban is módosíthatják – olvasható a Népszabadságban.

Akár a 2014-es választást megelőző utolsó napig változtathatnak az egyéni választókerület körzethatárain – írja a Népszabadság, Vejkey Imre néhány napja benyújtott egyéni módosító indítványára hivatkozva. A KDNP-s politikus előterjesztésének elfogadásával lehetővé válna, hogy a későbbi időközi választások, illetve esetleges helyi felmérések eredményei alapján megváltoztassanak olyan körzeteket, ahol vereségre számíthatnak a kormánypártok.

A választási törvényekben a képviselői helyek számát 199-re csökkentették, és 106 mandátum sorsa dől el az egyéni kerületekben, azaz többet nyom a latban az egyéni körzetekben elért eredmény, mint az eddigi választásokon.

A lap emellett összeszedte a legfontosabb változásokat is a választási rendszerben, például hogy lényegesen csökkentették az induláshoz szükséges ajánlók számát a jelölteknek, hogy a külföldön élő magyarok is választhatnak, valamint egyfordulós lesz a választás. A felsorolásban szerepel  a politikai hirdetések tiltása a kereskedelmi médiumokban is, bár ezt az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette. Az alaptörvény negyedik módosítása azonban lehetővé tenné a korlátozást egy kétharmados törvényben.