Eltörlik a földhasználati regisztrációs díjat

Nemzeti Földalapkezelő Szervezet 65 ezer hektár állami földet kíván haszonbérbe adni.

Szabó Csaba földügyekért felelős miniszteri biztos az eseményen elmondta, hogy a zártkertekben földdel rendelkezőknek március 31-ig kell bejelenteniük a földhasználatot. A bejelentés azért szükséges, mert az állam megújítaná a háztáji gazdálkodás rendszerét, amelyhez támogatást is kapcsol majd.

A miniszteri biztos beszélt arról is, hogy a földhasználók 6 ezer forintos regisztrációs díját várhatóan eltörlik, mivel egy állami adatbázis létrehozásáért nem illik pénzt kérni az abba adatot szolgáltatóktól. Akik már befizették a regisztrációs díjat, vissza fogják kapni.

A 65 ezer hektár állami föld a teljes magyar termőföld területnek alig több mint 1 százaléka – ismertette az adatokat Sebestyén Róbert. A már megkötött haszonbérleti szerződések 80 százaléka jut a magánszemélyekre, a fennmaradó a jogi személyekre. Ez utóbbiak is családi gazdálkodók, csak adózási vagy egyéb szempontok miatt választották a társasági formát. Az eddig bérbe adott területnek 75 százaléka jut a magánszemély gazdálkodókra.

Az átlagos bérbe adott terület 15-18 hektár. A 20 éves bérleti idő alatt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet folyamatosan ellenőrzi a bérlőket, hogy betartották-e a szerződésben vállalt kötelezettségeiket. Először az éves jelentéseik alapján, majd a helyszínen ellenőrzik a gazdákat – mondta az elnök.

Idén 4 milliárd forintért vásárolhat termőföldet a földalapkezelő, a spekulatív célú földvásárlásnál is él az elővásárlási jogával – tette hozzá Sebestyén Róbert.

Szabó Csaba ismertette: a nemzeti parkok a következőkben ugyanolyan feltételekkel adhatnak bérbe földet, mint a földalapkezelő, azaz aranykoronánként 1250 forintért.

A biztos beszámolt arról is, hogy készül az üzemszabályozási és az integrációs törvény tervezete. Ez utóbbi meghatározása szerint az integrátor olyan nonprofit szervezet lesz, amely az egységes beszerzést és értékesítést végzi.