17 ezer forintra „büntetik” a rendetlen betegeket

Ennyi pluszköltséget jelent ugyanis az analóg inzulin beszerzése a támogatástól elesett cukorbetegeknek.
Kapcsolódó cikkek

Havonta 16-17 ezer forinttal nő a gyógyszerköltsége azoknak az analóg inzulin használóknak, akiktől megvonták tavaly a százszázalékos gyógyszertámogatást – írja keddi számában a Népszabadság.

Az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) hétfői közlése szerint azok a cukorbetegek kaphatnak csak ötvenszázalékos támogatással analóg inzulint, akiknél a szer a kívánt hatást nem érte el, vagyis nem szorította le kellő mértékben a vércukorszintet. Ők az OEP szerint százszázalékos támogatást kapnak a kevésbé korszerű humán inzulinra. A betegek többsége – az OEP szerint – vissza is tért a kevésbé modern humán inzulinhoz, amellyel azonban nehezebben lehet egyensúlyban tartani a vércukorszintet, ezért gyakrabban kell ellenőrizni is azt.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint igazságtalan a szigorítás, mert a diéta be nem tartásának nem csupán fegyelmezetlenség lehet az oka. A TASZ szerint az intézkedés különösen a szegényebb betegeket sújtja, akik amúgy sem tudnak egészségesen étkezni, és ezért önhibájukon kívül esnek el a korszerűbb inzulint biztosító támogatástól.

Bence Rita, a TASZ munkatársa a lapnak elmondta: decemberben 22 beteg felhatalmazása alapján alkotmányjogi panaszt nyújtottak be az Alkotménybírósághoz, valamint Szabó Máté ombudsmant is hasonló lépésre kérték.

Ha nincs célérték, nincs kezelés

A gyógyszerek támogatási rendszerében tavaly jelent meg a „beteg-együttműködés” kifejezés, amely azt jelenti, hogy a beteg az ajánlásnak megfelelően szedi a gyógyszert, így táplálkozik és ennek megfelelő az életvitele.

A 2012 júliusában hatályba lépett új szabályozás értelmében csak akkor lehet kiemelt támogatással felírni analóg inzulint, ha az orvos terápiás javaslatának betartása mellett a betegek elérik „a szakmai szabályok és a nemzetközi irányelvek alapján megkívánt szénhidrátanyagcsere-célértékeket”. Ez alól kivételt jelenthetnek a 18 évesnél fiatalabbak és azok a súlyosabb állapotú betegek, akiknél gyakori a vércukorszint csökkenése miatti rosszullét.