Göncz-féle liberális pártot akar Fodor Gábor

Ismert arcokat és liberális hagyományokat akar az új párton dolgozó volt SZDSZ-elnök

Azért döntött most a pártalapítás mellett, mert miután az SZDSZ három éve befejezte politikai működését, még senki nem vállalta egy új, liberális párt megalakítását – mondta Fodor Gábor a közrádió 180 perc című műsorában.

A Szabad Demokraták Szövetségének volt elnöke szerint most van az utolsó pillanat, amikor létre lehet hozni egy pártot úgy, hogy az a 2014-es választásokon érdemben el tudjon indulni. Fodor azt látja, hogy a liberális gondolatra és értékvilágra van igény Magyarországon, úgy véli, minden közvélemény-kutatás ezt mutatja.


Fotó: MTI / Kovács Attila

Ismert arcokat szeretne

Az, hogy kikkel csinálja meg az új pártot, egyelőre nyitott kérdés, emlékeztetett rá, amikor a napokban először beszélt a szándékáról egy liberális klubban, azt mondta, tavasszal jelenti be pontosan, mikor indul a párt. Annyit azonban közölt, igyekszik már ismert arcokat megnyerni az ügynek – ezért sokakkal tárgyal – de új személyeket is szeretne bevonni a szervezetbe.

„Azt szeretném, ha azért ez egy új történet lenne, vállalva a liberalizmus hagyományait, azt a hagyományrendszert, értékvilágot, amelyet Göncz Árpád, Kis János, Tölgyessy Péter és mások jelentenek” – nyilatkozta Fodor Gábor.

Sok baloldali, kevés liberális

A politikus szerint, ha a jelenlegi demokratikus ellenzéki pártokat végigvesszük, azt látjuk, hogy lényegében mindegyik baloldali, még ha néhány liberális elemet tartalmaz is a programjuk.  Ezekre a pártokra a liberális szavazók nem tudnak kompromisszumok nélkül voksolni – tette hozzá.

Az új párt által képviselt értékrend alapvetően a jogállamot, az emberi jogok védelmét, az alkotmányosságot, a piacgazdaságot, a verseny tiszteletét és az öntudatos, a gerincét kiegyenesíteni tudó, az állami hatalomtól független polgár eszméjét állítja a középpontba – fogalmazott Fodor Gábor.


Fotó: MTI / Komka Péter

Együttműködés és szembenézés

A politikus azt is hangsúlyozta, abban hisz, hogy együttműködés kell a jobb- és baloldal, valamint a liberálisok között, azért, hogy az ország ki tudjon kapaszkodni mostani, nagyon nehéz helyzetéből. Hozzátette, bár elengedhetetlennek tatja a kormányváltást, nem tekinti ellenségeinek a Fidesz politikusait.

Fodor ugyanakkor megerősítette korábbi véleményét, hogy az érintett ellenzéki erőknek szembe kell nézniük az előző ciklusokban elkövetett hibáikkal, és nem restaurációra kell törekedniük. Ebben – mint a volt SZDSZ-elnök a 180 percben fogalmazott – igyekezett példát mutatni: a blogjában „őszintén és nyíltan” próbált saját hibáival is szembenézni, és hasonló lépést tanácsol másoknak is.

Fodor Gábor politikai hitvallására jellemző, hogy korábban egy lapunknak adott interjúban azt mondta, hiba hogy a “hatalom birtokosai nem merik kimondani, hogy nem tudják teljesíteni az ígéreteiket”.