Elromlott Rogán időkapszulája

Négymilliárdból újul a Belváros. A mostani ütemet megelőlegző szimbolikus gesztus azonban kissé félrecsúszott - méghozzá szó szerint. Polgármesteri kapszulatemetés polgármester nélkül, furcsán viselkedő kapszulával.

A magyar közélet egyik orbitális közhelye, hogy “ezek ott fent” legfeljebb négyévekben gondolkodnak, egy ciklus alatt kell jól megszedniük magukat, oszt’ jónapot. Bár a Fideszre ez nem feltétlenül igaz – egyes források szerint inkább húszévekről sutyorog a pártvezetés -, pénteken egyszer és mindenkorra kiderült: az biztosan nem érdekli őket, hogy mi lesz itt százötven év múlva. Akkor ugyanis lezárták volna rendesen azt az időkapszulát.

Történt ugyanis, hogy ünnepélyes performanszra hívta a sajtót Budapest első és – Rogán Antal esetében talán megkockáztathatjuk a titulust – második embere. Elindult a főváros új főutcája, azaz a Belvárost átszelő, európai színvonalú beruházás második üteme. Most a Ferenciek terén és a környékbeli kis utcákon, plusz a Március 15. tér eddig kimaradt felén a sor. Lesz rengeteg zöld, autós helyett gyalogos aluljáró (egybenyitva a már működő metróaluljáróval) lifttel és összefüggő Váci utca.


Ilyen most, ilyen lesz – kattintson a képre, nézze meg fotóinkat és a látványterveket!

Bár a négymilliárdos beruházás eddig elkészült szakasza láthatóan meggyőzte a lakosságot – és félig-meddig az építész szakmát is -, a jelentős pr-értékkel bíró, hagyományos időkapszula-temetésen nem jelent meg sem Tarlós István, sem Rogán Antal. (Úgy tudjuk, utóbbit ledöntötte az influenza.) Emlékeztetőül: az időkapszula egy elvileg masszív, hermetikusan zárható fémtartály, amely ipari termoszként őrzi a belepakolt emlékeket az utókornak. Az időkapszulákat 150 évvel elhelyezésük után illik kinyitni.

Juhász András alpolgármester és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes azonban láthatóan nem bírt a céleszközzel, a tálcányi kupakot asszisztensükkel hármasban sem sikerült rácsavarni. A végén, a süllyesztés előtt úgy tűnt, mégis sikerül, ám miután elhelyezték, egy pillanatra látni lehetett, hogy a fedő ismét lebillent. A két városatya láthatóan feladta; miközben ők már interjúztak, szorgos munkáskezek adtak még egy utolsó esélyt a jövő relikviáinak, ám végül inkább csak simán elhantolták őket.


A képre kattintva megtudhatja, hogy nem szabad időkapszulát temetni! Fotó: Neményi Márton

Az egyenleg tehát: úgy tűnik, 2014. tavaszára lesz új Belvárosunk, ám hogy mi vár a fémdoboz tartalmára – egy a közelben levert csempéről, a látványtervekről és a projekt sikerét domborító sajtóközleményről, plusz egy hangsúlyozottan pártsemleges napilapról, a Nemzeti Sport pénteki számáról van szó -, az kétséges. Sajnos jobb, ha felkészülünk a legrosszabbra.
Címkék: