Életműdíjat kapott Keres Emil

A Táncsics Alapítvány életműdíjjal tüntette ki Keres Emil háromszoros Jászai-díjas, Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művészt, Komlós Péter kétszeres Kossuth-díjas hegedűművészt és Sós László grafikusművészt.

Az elismeréseket Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Szabó Vilmos, az alapítvány kuratóriumi elnöke adta át a művészeknek vasárnap Budapesten.

Az életműdíjat 2004-ben alapította az MSZP pártalapítványa, az elismerést évről évre a kortárs magyar művészet olyan tekintélyes alakjai kapják, akik munkásságukkal és annak eszmei értékével bizonyították tartósan kiemelkedő helyüket a kortárs hazai művészetben.

A program alapvető feltétele az életmű művészi színvonalának minősége, amely hosszú távon is megalapozza az odaítélt életműdíj tekintélyét szűkebb szakmai berkekben és a széles társadalmi nyilvánosság előtt egyaránt. Ezt szavatolja egy – a művésztársadalom által széles körben elfogadott és elismert szakértők sorából választott – rangos grémium, akik a kuratórium felkérése alapján a díjazottak kiválasztásban játszanak szerepet: Bereczky Loránd, Donáth László, Horváth Ádám, Szinetár Miklós – áll az eseményről kiadott háttéranyagban.

Hangsúlyozták azt is, hogy az alapítvány egyik fontos célkitűzése a kortárs magyar kultúra népszerűsítése, értékeinek megőrzése. A kortárs művészetek magas színvonalú pártolása, támogatása az erkölcsi tőkén kívül olyan szellemi közeget teremt az alapítvány körül, amelyre a magyar szociáldemokráciának feltétlenül szüksége van és lesz a jövőben is.