Jön az egészségügyiek elmaradt pénze

Decemberi fizetésükkel együtt, egy összegben, januárban kapják meg januárig visszamenőleges bérfejlesztésüket azok az egészségügyi dolgozók, akik korábban technikai okok miatt maradtak ki a béremelésből.

Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny legfrissebb, keddi számában jelent meg.

Az Országgyűlés június 18-án fogadta el azt az egészségügyi salátatörvényt, amelynek a legfőbb elemeként rögzítik a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését.

Csaknem 90 ezer egészségügyi dolgozó részesült a januárig visszamenőleges béremelésből. Ez a július bérekkel átutalt összeg csaknem 17 milliárd forint volt.

A szakmában többen kifogásolták, hogy sokan kimaradtak a bérfejlesztésből. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár több alkalommal elmondta: a bonyolult jogviszonyok miatt vannak, akik kimaradtak a béremelésből, ha valaki ilyen “hibából” nem részesült a bérfejlesztésből, az visszamenőlegesen meg fogja kapni a pénzét. A légimentők már háborogtak az elmaradt pénz miatt.

Íme lista, mely intézmények dolgozói kapnak pénzt hamarosan

–          a fővárosi Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató,

–          a X. kerület Kőbányai Egészségügyi Szolgálat,

–          az ibrányi MEDI-AMB Nonprofit Közhasznú Kft.,

–          a budaörsi Magyar Légimentő Nonprofit Kft.,

–          a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás Egyesített Szociális Intézmény,

–          a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum,

–          a szarvasi Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum,

–          a Dunaharasztiban található Magyar Pünkösdi Egyház Hajnalcsillag Rehabilitációs Otthon,

–          a szabadszállási Gazdasági-Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet,

–          az abonyi Kostyán Andor Rendelőintézet,

–          a nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság,

–          az Országos Környezet-egészségügyi Intézet,

–          az Országos Epidemiológiai Központ és a Központi Stomatológiai Intézet dolgozóinak körével.

 

Ez a visszamenőleges bérfejlesztés nemcsak egészségügyi dolgozókat, hanem többek között szociális munkásokat, szociális gondozókat, közegészségügyi járványügyi ellenőröket is érint.

A rendelet korábban egyeztetésre bocsátott hatásvizsgálati dokumentumában azt írták, hogy a bérrendezésből “technikai okokból” kimaradtak száma szerint összesen 798.

Az egészségügyi ágazati bérfejlesztés második – az alapellátást érintő – köréből az iskolaorvosi ellátás maradt ki. A rendelettel most ezt is korrigálják, az iskolaorvosi ellátás finanszírozását is megemelik, és a védőnői szolgáltatást végzők is több pénzhez jutnak. Az erről szóló korábbi hatásvizsgálati dokumentumban azt írták: ez az intézkedés több mint 3000 részmunkaidős, valamint csaknem 240 teljes munkaidős iskolaorvosi szolgálatot érint.