Ötvenéves a szervezett madárvédelem Csongrád megyében

Madártani szakkör és lelkes madarászok - ötven éve óvják, számlálják, fotózzák a madarakat és népszerűsítik Csongrád megye madárvilágát, természeti szépségeit.

1962 őszén dr. Beretzk Péter, a „Fehértó atyja” vezetésével hét ornitológus megalakította a TIT Csongrád Megyei Szervezetének Madártani és Természetvédelmi Szakkörét. Céljuk a madártani és természetvédelmi ismeretek elmélyítése, terjesztése, a madártani kutatások segítése, és Csongrád megye madárvilágának megismerése volt és az ma is. A Magyar Madártani Egyesület (MME) 1974-es megalakulásakor a tagság együttesen belépett az egyesületbe. Azóta párhuzamosan folytatjuk a munkát e két szervezet keretei között.

Mindezt dr. Kasza Ferenctől tudtam meg, aki az MME Csongrád Megyei csoportjában működő Beretzk Péter munkacsoport vezetője. Olyan neves elődök nyomában végzi ezt a munkát, mint dr. Beretzk Péter, dr. Marián Miklós, Jakab Béla, akik rengeteget tettek azért, hogy Csongrád megye madárvilágát népszerűsítsék az egész világon. Miközben azt tudni kell: a tagság korántsem vaskos fizetség fejében, hanem lelkesedésből, a természet szeretetétől hajtva tevékenykedik. Soraikban megtalálható – többek között – állatorvos, természetvédelmi őr, tudományos kutató, biológus, tanár, vagy – mint dr. Kasza Ferenc esetében – nyugalmazott bíró is.

A régi és a jelenlegi tagok a napokban ünnepelték a megalakulás 50 éves jubileumát egy jó hangulatú összejövetelen” – mondta el dr. Kasza Ferenc, aki kitért arra, hogy havonta egyszer tartanak előadásokat és természetfotó vetítéseket a TIT székházban. A tagság tevékenyen részt vesz a Nemzetközi Madármegfigyelő Nap és a daru megfigyelések szervezésében. Évente kétszer táboroznak a Fehértón, illetve a Pusztaszeri Büdösszéktón.

A hazai gólyafelmérések szervezése hagyományosan Szegedhez kötődik. 1958 és 1968 között dr. Marián Miklós, 1989-ig Jakab Béla, azóta pedig Lovászi Péter koordinálja ezt a nagy munkát. A tagok több könyvet – köztük a Dél-Alföld madárvilágát (1980) – és számos szakcikket írtak. Emellett tevékenyen részt vesznek a sérült madarak mentésében. A szalakóta és a kékvércse-védelmi programban mesterséges fészekláda és fészekodú telepeket létesítettek és gondoznak, az énekesmadarak részére is sok odút helyeztek ki. A tagság természetesen munkát vállal az MME sok programjában. Végzik a gólyaszámlálást, a sasok, kékvércsék, rétihéják szinkron számlását” – adott ízelítőt munkájukból a csoport vezetője.

“Feltétlenül meg kell említeni a madár és természetfotózást is” – mondta dr. Kasza Ferenc. – Hiszen Beretzk Péter nyomdokain Szegedről indult, vagy itt teljesedett ki dr. Molnár Gyula, Puskás Lajos, Hencz Alajos, Barkóczi Csaba, Vadász Sándor, Kármán Balázs és nem utolsósorban Máté Bence fotós tevékenysége.