Ferences napköziotthon Fehérváron

Bár már november 5-e óta lakja gyermek a Böjte Csaba ferences szerzetes napköziotthont, a hivatalos megnyitója november 21-én délután négy órakor volt.

Kevesen tudják, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak már két intézménye van Magyarországon is, ráadásul mindkettő Fejér megyében. Az egyik ilyen napköziotthon Polgárdiban működik, ahova még Nyikos László, Polgárdi polgármestere is örömmel tér fel. Jó látni azokat a gyermekeket, akik nemcsak az ételre, a melegségre, de a szeretetre is rászorulnak, és a Don Bosco Iskolaházban mosollyal hálálják meg, mert megkapják – mondta féléve Nyikos László.

Ma már Székesfehérvár polgármestere is elmondhatja, ha a Szúnyog utcai Szent Imre Iskolaházba jár. A szerdai ünnepségen Cser-Palkovics András így köszöntötte a megjelenteket: örülök, hogy véget ért egy álom, s a napköziotthon már valóság, ahol maga a gyermek a központ, és ígérem, az önkormányzat segítőkezet nyújt a rászoruló gyerekeknek.

Valamikor jártam Erdélyben Déván, aztán más helyeken is, ahol Böjte atya gondoskodott a gyermekekről, és arra gondoltam, miért ne lehetne ez nálunk is – mondta köszöntőjében Sinkó Ottó, a Videoton vezérigazgatója, a napköziotthon, iskolaház fehérvári kezdeményezője. Aztán a gondolatok szép lassan nehézségekbe ütköztek, és bizony nagyobb falatnak látszott az ilyen szeretetház létrehozása, mint Erdélyben, de Böjte Csaba azt mondta, a téglát kell megfogni, és építkezni, a többi majd jön magától – emlékezett vissza Sinkó Ottó. Aztán maga is így gondolta, és a Szúnyog utcában megvásárolt épület felújításába kezdett azokkal a társakkal, akik ezt napköziotthont akarták. A gyümölcs beérett, és már hat rászoruló gyermek lakja napközben a Szent Imre Iskolaházat.

Böjte Csaba székesfehérvári iskolaházának fejlesztésére, a gyerekek boldogulására adományokat is gyűjtenek. A január 5-i jótékonysági est bevételének nagy részét a Szent Imre Iskolaházra és annak lakóira áldozzák.