94 éve lettünk először köztársaság

Az I. Magyar Köztársaság kikiáltásának 94. évfordulójára emlékezett pénteken Budapesten, az Egyetem téren az MSZP budapesti szervezete.

Ma már nem kormánypártiakra és ellenzékiekre osztott az ország, hanem demokratákra és diktatúrapártiakra – mondta Kónya Péter, a Szolidaritás elnöke. Szerinte ma már nem a “Fidesz-pártiak” vannak többségben, hanem a “csendes többség”. Egy XXI. századi európai polgár életének négy alapeleme van: a föld, a levegő, a víz és a demokrácia, amelyek közül “Orbán Viktor és bandája” el akarja venni a demokráciát és “ha nem állítjuk meg őket, akkor elveszik a gazdáktól a földet, az emberektől pedig a levegőt és a vizet is – fogalmazott.

A magyar köztársaság eszméje sokkal erősebb annál, hogy “néhány választóit átverő, megzavarodott, hatalommániás politikus” a végét tudja okozni – mondta Horváth Csaba, az MSZP alelnöke “Magyarország békét, biztonságot és fejlődést akaró többsége messze sokkal erősebb annál, hogy hagyja magát megtörni és hagyja felszámolni a szabadságot és a megélhetés biztonságát” – tette hozzá.

Szerinte új kezdetre van szüksége, amely eltörli “az apátiát és a szorongást”. Új demokratikus Magyarországot kell építeni, ahol nem pártkatonák felügyelik a sajtót, ahol a Munka törvénykönyve a munkásokat védi, ahol az önkormányzatiság nemcsak nevében az, és ahol a választójogi törvény nem akadályozza, hanem segíti szavazóit abban, hogy éljenek választójogukkal – fogalmazott Horváth Csaba.

Az MSZP alelnöke szerint ez az építkezés azzal kezdődik, hogy 2013-ban mindenki elmegy regisztrálni a választásokra, aztán pedig a “demokratikus változásra” adja le a szavazatát.