IMF: hazugság a nyugdíjlista

Iryna Ivaschenko személyesen fogadta két idősügyi szervezet vezetőjét. Az IMF magyarországi képviselője felajánlotta, ha kell, személyesen nyugtatja meg a nyugdíjasokat – írja a Népszava.
Kapcsolódó cikkek

Nincs IMF követeléslista. Sem olyan, ami a nyugdíjasokat, sem olyan, ami más társadalmi csoportot érintett volna. Ezt válaszolta Iryna Ivaschenko a nyugdíjasok korábbi levelére. A Valutaalap budapesti képviselője hétfőn fogadta Hegyesiné Orsós Évát, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnökét és Simon Dezsőt, az MSZOSZ nyugdíjas szövetségének elnökét. Felajánlotta, hogy személyesen is szívesen válaszol az aggódó nyugdíjasok kérdéseire. Így karácsony előtt több találkozó is lesz, a NYOK tagjaival, küldöttségével, szakértőkkel és vélhetően az Idősek Akadémiájának résztvevőivel is beszélget majd a magyarországi képviselő – mondta a lapnak Hegyesiné Orsós Éva.

A két szervezet egy levelet adott át a találkozón a valutaalap képviselőjének. Abban főleg a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a családok helyzetéről tájékoztatják az IMF-et. Szerintük az alaptörvény semmilyen garanciát nem nyújt a nyugdíjakra, gyakorlatilag felszámolja a társadalombiztosítást. A kormány szerzett jogot sértett, egzisztenciális bizonytalanságba taszított 600 ezer embert. Jelentősen visszaszorultak a munkanélküliek ellátására fordított kiadások; erre a célra a tavalyinak alig felét, 51,3 százalékát fordították, ezért a nyugdíjasok többsége a jövedelméből segíti, vagy abból tartja el munkanélküli gyermekeit, illetve segíti azok családját. A levélben szó van arról is, hogy a kabinet azt kommunikálja, az egyre nehezebb gazdasági helyzet fő okozója az IMF és az Európai Bizottság – írja a Népszava.

Hétfőn a kormány által indított médiakampányról a főtárgyaló azt mondta, az némi tanácstalanságot szült Washingtonban. Varga Mihály ugyanakkor továbbra is kitartott amellett, hogy a kormány elsődleges szempontja az, hogy a hazai lakosságot tájékoztassa arról, milyen feltételekkel, milyen szempontok alapján tárgyal. A tárca nélküli miniszter azt nem tudta, mikor folytatódhatnak a tárgyalások az IMF-fel. A Századvég és a Heti Válasz által rendezett konferencián Varga Mihály csak annyit közölt, bízik abban, hogy még idén újra egy asztalhoz ülnek.

Mint korábban megírtuk, sok múlik még azon is, milyen programmal áll elő a most újraválasztott amerikai elnök. Ha nem sikerül az amerikai államadósságot csökkenteni, akkor a bizonytalanság Magyarországot is elérheti, hiszen az euróövezet válsága súlyosbodhat. Ha az euróövezetben nincs pénz, akkor pedig Magyarországon sincs. Magyarországra önmagában a bizonytalanság is rossz hatással van, mivel államadósságunk kockázatos befektetésnek minősül, s ha mindenütt nagy a bizonytalanság, akkor jellemzően kivonul a pénz a „durvább” helyekről, s aranyba vagy svájci befektetésekbe menekül.

Közben Bukarestben tárgyalnak a Nemzetközi Valutaalap szakértői. Románia 2011 tavaszán kötött 3,6 milliárd eurós elővigyázatossági hitelmegállapodást. Ebből a nemzetközi pénzintézet eddig 3,2 milliárd eurót bocsátott Románia rendelkezésére. Szeptemberben az IMF jóváhagyta az előző, 519 millió euró értékű részlet folyósítását. A pénzintézet szerint  Románia jó irányba halad, de a gazdaság növekedését továbbra is fenyegeti az eurózóna államadósság-válsága.

Címkék: IMFimf hirdetés