Kompromisszum nélküli segítségnyújtás

Az önkéntesek bevonásával megvalósuló rendezvény célja, hogy környezetüket jobbá téve, idejüket és erejüket arra fordítsák, hogy segítsenek a rászorulóknak. Így lehetne röviden összefoglalni a felekezetközötti ifjúsági akciót, amely három napon át tart Fejér megyében is.

Elkezdődött az ötödik alkalommal meghirdetett önkéntes akció, a „ 72 óra kompromisszum nélkül”. A program keretében országszerte fiatalok csoportjai 72 órán át, azaz 3 napon keresztül folytatnak szociális, karitatív, ökológiai vagy építő tevékenységet, attól függően, hogy képességük szerint melyik feladatba kapcsolódnak bele. Az esemény fővédnöki tisztét Hirtling Zsolt, a londoni olimpiát megjárt világbajnok evezős vállalta. Fejér megyében a kezdeményezéshez 200-an csatlakoztak.

Az akció keretében Fejér megyét, azon belül pedig Székesfehérvárt vállaltuk. Számomra nagy öröm, hogy ebben az évben református csoport is indult, s vállalt el önkéntes feladatot – mondta honlapunk érdeklődésére Szanyó Gábor, a program megyei református koordinátora.
Az akció kezdete előtt a szervezők az elmúlt hetekben, hónapokban olyan csoportok jelentkezését várták, melyeknek egy-egy maguk közül választott vezető segít, s dönteniük kellett egy-egy feladat mellett, amelyet a megadott három napon belül elvégeznek.
A csoportok egy része különböző egyházközségek ifjúsági közösségéből érkezett, sőt idén előfordult, hogy egy közösséget több csoportra is felbontottak.
Az önkéntesek a nyár eleje óta egyébként már több felkészítő tréningen részt vettek.
A programban változatos csapatok jelentkeztek, a Székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumból, és a Kodolányi János Középiskolából több osztály fiatalja jelezte részvételi szándékát. Szép számmal érkeztek a református és evangélikus gyülekezet fiataljai közül is.
A megnyitót és az utolsó simításokkal kapcsolatos megbeszélést csütörtökön este rendezték a református egyházközség Széchenyi utcai központjában. A pénteki napon az „ötletbörze” és tervezés zajlott az elvállalt feladatok megvalósításáról csoportvezetők irányításában. Szombaton a munka dandárja következik, amelyben csak a kreativitás szabhat határt. A temetőgondozástól, játszótér festéstől, park rendezésen, gyomláláson és virágültetés lehetőségén át szinte korlátlan feladat vár a diákseregre. Vasárnap a munkavégzés befejezésével, az elkészült feladatok átadásával zárul a kompromisszumok nélküli vállalkozás.