Bországgyűlési vita a hegyközségekről

Levette napirendjéről a hegyközségekről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága.

A javaslatot korábban Tiffán Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő nyújtotta be önálló indítványként. Most párttársa, Font Sándor bizottsági elnök vetette le. Az ülést megelőzően ugyanis szakmai egyeztetés volt, ami az indítvány benyújtása előtt elmaradt.

A mostani egyeztetésen a szakértők egyetértettek abban: a hegyközségi törvény módosítása időszerű, és a Tiffán Zsolt által előterjesztett indítvány jó alapot ad a módosításhoz, de több helyen pontosítani kell. Várhatóan ezt követően kerül ismét az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága elé a fideszes képviselő önálló indítványa.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára úgy fogalmazott, hogy most az érdemi munkára koncentrálnak a szakemberek annak érdekében, hogy minél jobb szakmai javaslatok szülessenek. A módosítást előzőleg a szőlő- és borágazatot fenyegető legnagyobb veszélyként értékelték az érintettek.

A villányi borászként is tevékenykedő fideszes képviselő javaslata a kritikusok szerint a kisebb termelői közösségeket ellehetetlenítette volna. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a módosítás tárgyalásának felfüggesztését kérte arra hivatkozva, hogy az „súlyos és azonnali problémákat okozna” a minőség- és eredetvédelem, a magyar borok forgalomba hozatala, az uniós támogatások lehívása terén, továbbá elbizonytalanítaná a hegyközségi rendszer szereplőit.

A borforgalmazás zavarai miatt kialakuló űrbe a tanács szerint külföldi, zömmel olasz termékek törnének be. „Nem választható szét a szőlészeti és borászati tevékenység úgy, hogy utóbbiaktól hegyközségi járulékra számítanának, de se tagsági, se szavazati joguk nem lenne” – sorolja az aggályokat az állásfoglalás. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a HNT sajtóközleménye megalapozatlan állításokat tartalmaz.