Mélyen a betegek zsebébe nyúlna a kormány

A kormány mélyen belenyúlna a betegek zsebébe, hogy sikerüljön beszedni azt az újabb 70-80 milliárd forintot, amely szükséges a gyógyszerkassza jövő évi megmentéséhez - írja a Népszabadság pénteken, kormányzati forrásból származó információ alapján.

A lap úgy tudja, az egyik szóba jöhető megoldás az, hogy a 300 forint alatti gyógyszerek árát egységesen 200 és 250 forint közötti áron rögzítik. Ez az átlagos vásárlónak drágulást jelentene.

Az egészségügyi kassza nem számol új gyógyszerek befogadásával. Jelenleg 30 új gyógyszer vár arra, hogy társadalombiztosítási támogatást kapjon, köztük olyan is, amely életmentő lehetne a hepatitis C-fertőzöttek számára, illetve jelentős javulást hozna a sclerosis multiplexben szenvedőknek.

Ezek az új szerek azonban az ideinél közel 30 százalékkal kisebb 2013. évi gyógyszer-támogatási keretbe nem férnek bele.

A tervezett 158 milliárd forint támogatás jelentős részét a nagyon súlyos betegségek – egyes daganatos, véralvadási, illetve más ritka betegségek – orvosságainak támogatására fordítják. Szakértők szerint ezekre a súlyos és ritka betegségekre minden évben szükségszerűen 100 milliárd forintot kell költeni, így az összes többire marad 58 milliárd.

Idén 22 ezer forint jut állampolgáronként gyógyszertámogatásra, az éves, 219 milliárdos keretből. Jövőre ez 15 800 forintra csökken. Pedig az adatokból az látszik, hogy már az idei tervet sem lehet tartani. Év végéig 15 milliárdos túlköltéssel számol a gyógyszerkassza – írja a lap.