Lehel utcai fórum – összhang nélkül

A székesfehérvári Lehet utca lakói fórumot szerveztek, mert az utca közlekedését elviselhetetlennek tartják.

A fórumon az utca lakóin kívül megjelent a terület önkormányzati képviselője, Deák Lajosné, a város közlekedési osztályának vezetője, Nagy Zsolt, illetve képviseltette magát a városi rendőrség és a fenntartó Székesfehérvári Városgondnokság.

A Lehel utca éppen két nyomsávos, keskeny utca, ahol két autó csak úgy fér el, ha valamelyik lehúzódik az útról a járdára vagy az átellenes zöldsávra.

A lakók veszélyesnek érzik a Kisteleki – Lehel – Budai út hármas találkozását, ahol szerintük sok baleset van. A rendőrszakértő ezt nem tudta megerősíteni, mert szerinte a kereszteződés olyan hely, ami nagyobb figyelmet igényel, és ennek megfelelően körültekintőbbek az ott közlekedők.

A lakók nehezményezik, hogy a Budai út felől a Lehel utcán keresztül közelítik meg az utánfutós autók, a teherautók és néha a kamionok az Alkotás utcai vállalkozások telephelyét. Ez a fórum idején is érezhető volt, hiszen rövid idő alatt legalább négy nagy méretű teherautó ment át a Lehel utcán a kihelyezett teherautóval behajtani tilos tábla ellenére, bár a kiegészítés ott volt alatta: kivéve célforgalom.

Sérelmezik az ott élők a közlekedők sebességét is, mert a 30-as tábla és a nemrég’ kihelyezett fekvőrendőrök ellenére a kisebb autók száguldoznak. A fekvőrendőrt a lakók korábbi kérésére helyeztette el a terület képviselője, aki akkor a szakemberekkel közösen felhívták a figyelmet arra, hogy nem fognak örülni neki, mert a keskeny utcában ez zörgéssel jár majd. Az idő őket igazolta, mert a lakók ma már nem szeretnének fekvőrendőrt.

Gondot okoz az utcának a parkolás is, mivel mindkét oldalon engedélyezett, természetesen a közlekedési szabályok figyelembevételével.

Először úgy tűnt, jogos érvek felsorolása után kérik a szakemberek segítségét, de hamar kiderült, hogy az egyes problémák az egyes lakókat izgatta, magyarul a Lehel utcai közösség nem tudta, mit szeretne elérni. A hosszúra nyúlt vita után Nagy Zsolt egy radikális javaslattal rukkolt elő: a Budai út felől zsákosítják a Lehel utcát, így az Alkotás utcától csak azok jönnek be, akiknek itt van dolguk, ezzel a parkolás is megoldódik, és egy csendes utca lenne a Lehel. Ráadásul a Budai út felőli utcavégen a hármas úttalálkozás is megszűnne.

Mint megtudtuk, az egyirányúsítás nem oldana meg semmit. Jött a kérdés, mit szeretnének a lakók. Hamar kiderült, hogy mindenki mást. Vitathatatlan, hogy a zsákosítás a legésszerűbb megoldás, ám a Budai úthoz közeliek erről hallani sem akarnak. A fekvőrendőr felszedőknek a terület képviselője, Deák Lajosné kijelentette, saját költségükön megtehetik.

Tény, hogy az a különleges helyzet állt elő, hogy a bürokrácia és rend képviselői vitathatatlanul rugalmasak, együttműködők voltak, akár a rendőrséget, a fenntartót, a hivatalnokot vagy a képviselőt nézzük. A lakók pedig ahányan voltak, annyi felé bizonygattak. Éppen ezért Deák Lajosné jövő hét hétfőjére, október 8-ra meghívta valamennyi Lehel utcai lakót képviselői irodájába, a felsővárosi Királykút Emlékházba, hogy addigra álljanak össze egy közös javaslattal.