LMP: a kormány vonja vissza a földtörvényt

A párt új, ellenőrizhető és átlátható versenyt szorgalmazott az állami földpályázatokban, és kifogásolta a kormány által beterjesztett földtörvényt.
Kapcsolódó cikkek

Jávor Benedek (LMP) a földvásárlási moratórium 2014-es lejártával kapcsolatban azt mondta: ha a kormány nem segíti a hazai gazdákat, akkor külföldiek kezébe kerülhet a termőföld. Ha a kabinet tagjai a strómanokon keresztül magukat juttatják földhöz, akkor a vidékiek élete ellehetetlenül – foglalt állást.

A képviselő új, ellenőrizhető és átlátható versenyt szorgalmazott az állami földpályázatokban, és kifogásolta a kormány által beterjesztett földtörvényt. Ehelyett ökoszociális földtörvényt javasolt.

Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár leszögezte, hogy Magyarországon minden szereplőnek helye van a magyar mezőgazdaságban, a kis-, a közepes és a nagybirtokosoknak is.

Kifogásolta, hogy az LMP nem vett részt a zsebszerződések felszámolása érdekében tartott egyeztetésen, és azt is, hogy a földtörvény vitájához sem tettek hozzá konkrét javaslatot.

Készül a mezőgazdasági üzemszabályozásról szóló törvény, ami szintén a családi gazdaságokat segítené – mondta.