Arató: A Klubrádiót kell nyertesnek nyilvánítani

Az ítélőtábla szerdán helyezte hatályon kívül az NMHH határozatát, amely alaki okokra hivatkozva elutasította a Klubrádió pályázatát. Nem tehet mást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, mint hogy a Klubrádiót nyilvánítja a frekvenciapályázat nyertesének – mondta Arató András, a rádiócsatorna vezérigazgatója.

A Klubrádió harmadszor nyert pert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával szemben a 95,3 MHz-es budapesti körzeti frekvencia pályáztatásával kapcsolatban – nyilatkozta a csatorna vezérigazgatója szerdán, miután a bíróság kimondta: érvényes a rádió pályázata.

A hosszas jogi hercehurca Arató András szerint lezárul. Szerinte a médiatanács ezt követően nem tehet mást, mint hogy a pályázati eljárásban a pontozás alapján másodikként végző Klubrádiót nyilvánítja nyertesnek. Mint mondta, ezzel eleget tenne az alaptörvény által biztosított sajtószabadság követelményének, valamint a médiatörvényben szereplő, a műsorszolgáltatás sokszínűségét hangsúlyozó elvnek.

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy rádiója egy másik frekvenciapályázattal, a 92,9 MHz-es budapesti csatornával kapcsolatban is perben áll a hatósággal. Ezt az eljárást a rádió azért indította, mert bár 2010-ben az Országos Rádió és Televízió Testület pályázatán elnyerte az ingyenes budapesti frekvencia használati jogát, a hatóság jogutódja mégsem kötött vele szerződést. Arató András szerint a médiatanács akkor állítaná helyre a versenysemlegességet a budapesti rádiós piacon, ha hosszú távon biztosítaná a Klubrádió számára az ingyenes frekvenciát, amilyet a többi beszélgetős rádió, például a Lánchíd Rádió vagy az InfoRádió is használ.

 

MSZP: A Médiatanács tagjainak “ideje lemondaniuk”; az LMP üdvözli a döntést

“A Klubrádió elleni hóhérmunka jogilag megint csak pancsernek bizonyult. Mivel nem valószínű, hogy az ország összes jogi analfabétáját az új médiahatóságnál gyűjtötték össze jó pénzért, a sorozatos szakmai tévedések mögött egyre meztelenebbül mutatja meg magát a politikai érdek” – írja Lendvai Ildikó közleményében a Klubrádióval kapcsolatos bírósági döntés kapcsán. A szocialista képviselő szerint a médiatanács “tagjai és alkalmazottai politikai parancsot hajtanak végre, a parancs pedig arról szól: a Klubrádiót mindenáron el kell pusztítani”. A médiatanács tagjainak „ennyi bírósági pofon után ideje lemondaniuk” – teszi hozzá Lendvai.

Az LMP szerdai közleményében üdvözölte a bírósági döntést. Karácsony Gergely, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának alelnöke közleményében azt írja: pártja többször felhívta a figyelmet arra, hogy a Klubrádió kizárása a pályázatból újabb bizonyítéka annak, hogy a médiatanács “nem a sajtószabadság, hanem a Fidesz oldalán áll”. Szavai szerint az Orbán-kabinet gyengeségét mutatja, hogy “képtelen elviselni az ellenzéki véleményeket és legfőképp az állampolgároktól fél”.

Címkék: klubrádió