Mozdulj jó irányba!

Eddig egy tucatnyi magyar település csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez, Csongrád megyéből Algyő és Bordány már biztos kampányol.

Az Európai Mobilitási Hét (EMH) minden évben, szeptember 16-22. között megrendezett nemzetközi kampány, amelynek célja, hogy ösztönözze az önkormányzatokat a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére, és felhívja az emberek figyelmét az autómentes kölekedés hasznára.

A jövő hét vasárnap kezdődő kampány csúcspontja a szeptember 22-ei Európai Autómentes Nap, amelyet még az ezredfordulón Margot Wallström, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa indított útjára. Ezen a napon a települések különböző formákban megmutathatják, hogy mennyire érzékenyek a környezetvédelmi problémákra: akciókat indíthatnak az autó- és motorforgalom csökkentésére vagy épp növelhetik az emberekben a tudatosságát a környezetkímélő közlekedés iránt.

Európában eddig három és félszáz, Magyarországon nagyjából egy tucatnyi település csatlakozott az európai héthez. Csongrád megyéből Algyő és Bordány már biztos részt vesz a kampányban – értesítette a Szeged24-et Bordány alpolgármestere.

Kiss-Patik Péter arról számolt be: a bordányi önkormányzat évek óta nagy hangsúlyt fektet főleg a kerékpározás népszerűsítésére: a településen elindították például “a szerdai biciklitúrát”, melyen az érdeklődők minden héten egy 12 kilométeres távon bringázhatnak egy “jókedvű csapatban”. Az iskolásoknak egy száz férőhelyes, biztonságos kerékpártárolót is építettek.

Ami pedig a nagyobb beruházásokat illeti: kerékpár út épült Üllés határáig, és ahogy arról a Szeged24 beszámolt: még az ősszel elkészül a Bordányt Szeged külterületi határával összekötő új bicikliút is. Az út elkészült részét a mobilitási héten, az autómentes napon ki is próbálhatják az ehhez kedvet érző bringások.